8 grudnia br. w kieleckiej restauracji Łysogóry odbyły się warsztaty kulinarne „Regiony Dobrego Smaku”. Organizatorem tego wydarzenia była Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, producent Majonezu Kieleckiego.
„Regiony Dobrego Smaku” zaplanowano jako cykl spotkań poświęconych regionalnym, tradycyjnym potrawom. Każde wydarzenie ma się odbywać pod okiem profesjonalnych szefów kuchni, którzy wraz z uczestnikami na nowo i w niebanalny sposób będą odkrywać smaki z dzieciństwa.
Pierwsza edycja „Regionów Dobrego Smaku” odbyła się 8 grudnia 2012r. w kieleckiej restauracji Łysogóry. Oczywiście wybór nie był przypadkowy. Kielce to miasto, w którym od przeszło 90 lat działa WSP „Społem”, organizator wydarzenia. Co za tym idzie temat spotkania również mógł być tylko jeden – kuchnia świętokrzyskia. Pierwsze miejsce na liście dań zajęła tradycyjna sałatka ziemniaczana, która pobudziła apetyt uczestników na dalsze, wspólne gotowanie. Następnie goście przygotowywali żurek na maślance i byki ziemniaczane. Na koniec podano deser – jabłko pieczone z żurawiną i sosem waniliowym. Ten niezwykle apetyczny akcent zwieńczył udaną całość.
Ideą organizacji tego typu spotkań jest promocja produktów i dań regionalnych. Tradycyjna kuchnia polska, nieco zapomniana, charakteryzuje się bogatym i wyśmienitym smakiem, który – wraz z uczestnikami warsztatów – chcemy odkryć na nowo. Pierwsze spotkanie zakończyło się dużym sukcesem. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród fanów Majonezu Kieleckiego. Za pośrednictwem portalu Facebook chęć uczestnictwa w warsztatach zgłosiło blisko 100 osób – mówi Bogusława Krzyk, kierownik działu marketingu WSP „Społem”.