Szanowna Pani
Jadwiga Emilewicz
Wiceprezes Rady Ministrów
Minister Rozwoju
„Poradnik Restauratora” jest liderem na rynku prasy branżowej w sektorze HoReCa wg badań przeprowadzonych przez uznany instytut badawczy Kantar IV kwartał 2017 r. Ukazujemy się na rynku od 1999 r. Jesteśmy opiniotwórczym, ogólnopolskim czasopismem specjalistycznym adresowanym do branży HoReCa. Mamy najwyższy nakład kontrolowany przez Związek Kontroli Dystrybucji Prasy (ZKDP) wśród czasopism skierowanych do szefów kuchni, właścicieli i kadry kierowniczej restauracji, lokali gastronomicznych, firm cateringowych, a także do szkół gastronomicznych i hotelarskich – 10 100 egz.
Z powodu koronawirusa doszło do zamknięcia stacjonarnych punktów gastronomicznych, co spowodowało spadek obrotów, szacowany na około 80-90% z obliczeń Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Pierwsza „Tarcza antykryzysowa” nie spełniła w pełni oczekiwań przedsiębiorców tego sektora. Natomiast „Tarcza 2.0” uzupełniona „Tarczą finansową” została oceniona przez nich pozytywnie.
8 kwietnia premier Mateusz Morawiecki podczas wspólnej konferencji z prezesem Narodowego Banku Polskiego Adamem Glapińskim, obiecali, że w ciągu 2-3 tygodni pieniądze – 100 mld zł – dotrą do przedsiębiorców. Mamy w związku z tym pytanie:
Kiedy nasi czytelnicy – restauratorzy i hotelarze – po złożeniu odpowiedniego wniosku mogą spodziewać się wpływu środków do firm?
Na ile tarcza Polskiego Funduszu Rozwoju (PFR) jest już gotowa do użycia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z poważaniem
Heidi Handkowska
Redaktor Naczelny Poradnika Restauratora