Nienaganne maniery, znakomita prezencja, dbałość o wygląd, sprawność fizyczna, doskonała kondycja i wysokie kwalifikacje. Dobry kelner to skarb i wizytówka każdej restauracji. Najlepsi przedstawiciele tego fachu będą rywalizować z sobą 10 listopada w ramach II edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów. Wydarzenie, które odbędzie się na Placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską oraz wewnątrz Galerii przy Empiku, poprzedza 20. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie (14-16 listopada 2012 r., tereny wystawiennicze firmy Targi w Krakowie, przy ul. Centralnej 41a.)
Czas trwania akcji godz. 10.00-13.00 Start pierwszej części 10.30 – Start konkurencji biegowych 11.30.
– Postanowiliśmy kolejny raz wyróżnić osoby wykonujące zawód kelnera z pasją oraz restauracje, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się nią przed szerszą publicznością. To, co wyróżnia Kraków na tle innych miast, które organizują podobne Biegi, to mocny nacisk na merytorykę – zapowiada Tomasz Krupa, koordynator II edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów.
Dlatego poza konkurencjami stricte zręcznościowymi kelnerzy będą musieli wykazać się sporą wiedzą z zakresu obsługi klienta restauracji, prezentując przed jury m.in. różne techniki nakrycia stołu czy znajomość zasad restauracyjnego savoir vivre`u.
W porównaniu do ubiegłorocznej edycji tym razem do biegu staną kelnerzy nie tylko z Małopolski, ale także z innych województw. Będą mieli do pokonania trzy etapy:
- Pierwszy obejmie część merytoryczną, w której uczestnicy Biegu muszą przygotować na czas profesjonalne nakrycie stołu według przyjętych zasad kelnerskich. Ten etap odbędzie się wewnątrz Galerii przy Empiku.
- Drugi to część zręcznościowa, gdzie na kilkusetmetrowej trasie przeszkód wyznaczonej na Placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską. Uczestnicy rywalizować będąo miano najsprawniejszego kelnera zawodów. Każdy z zawodników przebiegnie trasę tak szybko, jak tylko się da, pilnując jednocześnie, by nie rozlać trunku na tacę.
- Trzeci etap to rywalizacja sprinterska na dystansie 100 m z tacą, w której wszyscy uczestnicy Biegu ruszą ze wspólnego startu.
Restauracje z certyfikatem
Dla najlepszych kelnerów przewidziane są nagrody indywidualne. Dla restauracji, które poślą swoich pracowników w bój – certyfikaty potwierdzające najszybszą i najsprawniejszą obsługę
w mieście.
W 2011 r. zwycięzcą Krakowskiego Biegu Kelnerów został reprezentujący krakowską restaurację Balaton – Krzysztof Mirek, a najsympatyczniejszą kelnerką została Mariola Sowa z krakowskiej Restauracji Ratuszowa. W rywalizacji uczestniczyło kilkunastu kelnerów reprezentujących restauracje z Małopolski i Śląska.
Organizatorami II edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów są: firma Targi w Krakowie Sp. z o.o. firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto oraz Krakowska Szkoła Restauratorów. Partnerem wydarzenia jest Galeria Krakowska.