31 sierpnia br. za sprawą zespołu J.J. Darboven Poland świętującego 20-lecie firmy, sopockie molo po raz kolejny stało się kawową stolicą Polski.
Podzieleni na dwie ekipy: Alfredo Espresso i Idee Kaffee, pracując na 16 ekspresach kolbowych, pracownicy J.J. Darboven zaparzyli spektakularne 20 000 cappuccino. Przygotowanie takiej ilości kawy zajęło Zespołowi dokładnie 6 godzin i 5 minut. Tym samym ustanowiony został kolejny, niedościgniony Kawowy Rekord Świata.
Wszystkie zaparzone kawy degustowała nieodpłatnie publiczność. W trakcie bicia rekordu Dariusz Wasielewski- trener i barista Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven, prezentował widzom sztukę latte art, zapraszając równolegle publiczność do zmierzenia się z próbą przygotowania analogicznych wzorów.
W trakcie imprezy wręczono symboliczny dyplom Bartoszowi Mazerskiemu – zwycięzcy II edycji Idee Kaffee Challenge – konkursu na sportowe wyzwanie życia. Laureat otrzymał 30 000 zł na realizację swojego sportowego projektu – udział w Maratonie na Antarktydzie. Nagrodę wręczyła polska żeglarka – Natasza Caban, ambasadorka I edycji konkursu oraz członek Jury.
Wśród tych osób, które nie zwracając uwagi na tremę zdecydowały się na wzięcie udziału w przygotowanych na scenie głównej konkurencjach, w tym quizach z wiedzy na temat kawy, organizator rozdał szereg kawowych nagród.
Widzom, którzy przynieśli ze sobą tego dnia na molo specjalne kupony pobrane ze strony internetowej Organizatora, wręczono dodatkowe upominki kawowe w postaci paczki kawy Idee Kaffee.
Wszystkim, którzy wzięli udział w jubileuszowym Kawowym Rekordzie Świata Zespół J.J. Darboven serdecznie dziękuje za obecność i pomoc w ustanowieniu niewiarygodnego Kawowego Rekordu Świata. To wspólny sukces firmy i publiczności, która pomogła w wypiciu 20 000 cappuccino!
Więcej na www.kawowyrekordswiata.pl