Już od marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach odbywać się będą cyklicznie pop-upowe wieczory kulturalno-kulinarne. Pierwszą kolację, w twórczy sposób reinterpretując kuchnię śląską, poprowadzi szef kuchni Dawid Klimaniec z zespołem. A na filmową podróż w czasie zaprosi gości partner wydarzenia – Instytucja Filmowa Silesia Film.
Katowicki Klub Kolacyjny to nowość w naszej ofercie niestandardowych wydarzeń, którym przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego wyjątkowo sprzyja. Koncerty, przedstawienia teatralne, a teraz przyszedł czas na coś, co połączy sztukę kulinarną z różnymi formami rozsmakowywania się w kulturze. Koncept bardzo przypadł nam do gustu, ponieważ da naszym gościom niecodzienną szansę spotkania z mistrzami kuchni– zapowiada Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.
Przez usta do serca
Autorem menu, które zaserwowane będzie podczas pierwszej odsłony wydarzenia, w sobotę 11 marca br., będzie Dawid Klimaniec – utalentowany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni urodzony na Śląsku, doceniamy w pracy m.in. w restauracji OX w Belfaście szczycącej się gwiazdką Michelin. Klimaniec wychował się na wsi, od dziecka pielęgnując w sobie pasję do potraw opartych na naturalnych składnikach. Świeże produkty i najwyższa jakość to, w jego opinii, podstawa doskonałej kuchni, którą chce zaprezentować również przed gośćmi Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Tego wieczoru menu oparte będzie na nowej interpretacji kuchni śląskiej oraz selekcji alkoholi do każdego z podanych dań. Podczas przygotowywania kolacji Dawidowi Klimańcowi towarzyszyć będzie zespół zaproszonych szefów kuchni, a wśród nich m.in. uznani Dominik Duraj czy Marek Furczyk.
Projekt, w którym mam przyjemność brać udział dał mi możliwość, by stworzyć menu oparte na śląskiej tradycji z nowoczesnym liftem. Nie ukrywam, że wydarzeń, które mają na celu promowanie rdzennych regionalnych kuchni na taką skalę, jest bardzo mało. W mojej opinii powinniśmy częściej kultywować nasze kulinarne tradycje, o których się już często zapomina – mówi Dawid Klimaniec. – Stworzenie takiego menu zawsze niesie za sobą jakieś wyzwanie. Ja sam osobiście bardzo dużo eksperymentuję w kuchni, wykorzystując klasyczne regionalne receptury i nadając im nowy look, teksturę oraz podkręcony smak. Nie ukrywam, że informacje, które otrzymałem od organizatora w połączeniu z moim doświadczeniem, pozwoliły mi stworzyć menu degustacyjne kuchni śląskiej w innym wymiarze – dodaje.
Kuchnia od kuchni
Interesującym aspektem kolacji będzie element live cooking. Kucharz podczas gotowania w obecności obserwujących go gości. opowiada o składnikach oraz inspiracjach, które wpłynęły na ostateczny smak i wygląd dania. Dzięki takiej formie prezentacji, prócz naturalnego pobudzenia apetytu, goście mają szansę zobaczyć pracę szefa kuchni… od kuchni.
Wariacja na temat szpajzy czy kokosanek, spring roll z krupniokiem, raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, kluska śląska z duszonym bażantem czy lody ajerkoniakowe to tylko niektóre ze specjałów, którymi szefowie podejmą gości. Na specjalne życzenie menu może być przygotowane również w wersji wegetariańskiej.
Zobaczyć historię na własne oczy
Tego wieczora koneserzy kuchni i kultury, oprócz kulinarnej przygody, będą mogli liczyć również na ucztę dla oczu. Pokaz filmowy, przedstawiający unikatowe, czarno-białe filmy dokumentalne dotyczące powstawania kultowego Spodka.
Plan wydarzenia
Część I.
Filmowa podróż w czasie i szansa na obejrzenie krótkich dokumentów dotyczących legendarnego katowickiego Spodka ze zbiorów Filmoteki Śląskiej.
- Dokument „Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar, zbiory Filmoteki Śląskiej.
- Dokument „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, lata 60., czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski, zbiory Filmoteki Śląskiej.
Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku
Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku, innej odsłonie.
Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty
Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec
Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi
Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy
„Galert”, terrina z świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy
Pate z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy
„Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa
Część II. – Kolacja degustacyjna
- Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki
- „Pierogi” – raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi
- „Wodzionka” – lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem
- Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty
- „Kluska śląska” – comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia
- „Kopa” – biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe
Chef Dawid Klimaniec
Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii „z pola na stół”. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Współautor kulinarnej książki „Kucharze Nasza Historia” oraz „Wino i Kuchnia”. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą. Najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX”, która znalazł się w World’s Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobyła gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.
Katowicki Klub Kulinarny
11 marca (sobota) 2023 r.
godz. 18.00
Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach
Marta Dobrzańska, Imago Public Relations | M. 609 808 120| E. marta.dobrzanska@imagopr.pl