Kids menu, dziecięcy kącik, małe śniadanko – pod takimi hasłami coraz częściej pojawia się nowa koncepcja w ofercie hoteli rodzinnych. Co powinno się znaleźć w dziecięcym menu śniadaniowym? Czy warto tworzyć osobną kartęmenu dla małych konsumentów?
Mali goście hotelowi zaczynają stanowić spory procent konsumentów w hotelach i restauracjach. Wychowani przez Internet, gry komputerowe i social media mają konkretne oczekiwania wobec hotelu, do którego przyjechali z rodzicami czy rodzeństwem. Jeśli małemu gościowi nie było wygodnie i nie najadł się do syta (w mniemaniu rodziców), możemy zapomnieć o kolejnych odwiedzinach. Opłaca się zatemWarto stworzyć przestrzeń tak, by ci nowi konsumenci poczuli się mile widziani.
OSOBNY, WYDZIELONY KĄCIK
Jeżeli tylko istnieje taka szansa, koniecznie wydzielmy osobny kącik lub przynajmniej postawmy 1-2 niskie stoliki do przygotowania śniadania przez dzieci. To tam powinny znaleźć się najpotrzebniejsze dla maluchów produkty: kakao, owsianka lub jaglanka, mleko i napoje roślinne, pancake czy naleśniki. Nie zapominajmy też o porcji owocówogą być już obrane i pokrojone. Warto zaprojektować osobne menu specjalnie dla dzieci. Mali kucharze na pewno skorzystają z opcji stworzenia sobie posiłku samodzielnie lub z pomocą rodzica.
WARTO POSTAWIĆ NA ZDROWIE
Rynek produktów spożywczych przeznaczonych dla najmłodszych konsumentów z każdym rokiem rośnie. To właśnie tym odbiorcom są dedykowane całe linie produkcyjne. Warto o tym pamiętać i nie przesadzić ze słoikami wypełnionymi popularnym czekoladowym kremem czy kolorowymi płatkami śniadaniowymi. Powoli te produkty odchodzą do przeszłości na rzecz zdrowej granoli, ciepłej jaglanki czy pancakes szefa kuchni. Do tego idealne uzupełnienie stanowią zdrowe powidła czy dżem – i śniadanie gotowe.
UWAGA NA ALERGIKÓW
Komponując dziecięcy bufet śniadaniowy, należy zwrócić szczególną uwagę na zwiększenie ilości produktów bez glutenu, laktozy czy wegańskich. Świetnym rozwiązaniem będzie ustawienie stanowiska do samodzielnego przygotowania na przykład kakao czy kawy zbożowej Inka na bazie napojów roślinnych. Niech dzieci mają wybór spośród napojów migdałowych, kokosowych, ryżowych czy owsianych. Pozwólmy najmłodszym wykazać się kreatywnością w tym zakresie.
MALI SMAKOSZE SĄ WYBREDNI
Z ankiet, które przeprowadziłam podczas projektu Kids Menu w Art Hotelu we Wrocławiu, jasno wynika, że mali smakosze na swoim idealnym hotelowym śniadaniu chcą zobaczyć naleśniczki, pancakes lub gofry. Nie pogardzą również dobrą owsianką albo budyniem. Wszystkie te dania możemy też stworzyć w wersji bez laktozy na bazie napojów roślinnych lub bez glutenu na bazie mieszanki mąk bezglutenowych. Tutaj liczą się dodatki do samodzielnego ozdabiania: owoce do posypania, świeże zioła do udekorowania czy zdrowe pasty do posmarowania.
DAJMY IM RADOŚĆ Z TWORZENIA
Zróbmy z dziecięcego śniadania okazję do zabawy i kulinarnych eksperymentów. Może warto zalaminować proste przepisy na stworzenie samodzielnie koktajlu owocowego czy czekoladowego na bazie warzyw i owoców? Przygotujmy kolorowe rysunki lub piktogramy dla najmłodszych kucharzy.
Dzieci to bardzo uważni i wyrafinowani goście hotelowi. Odpowiednio potraktowani na pewno do nas wrócą, by znów zostać małymi kucharzami.
Katarzyna Gubała
Diet coach i wege ambasadorka
Oprac. red.
Fot. Justyna Zduńczyk