Kasia Daniłowicz – poprowadziła Mikser Kulinarny w ramach programu ,,Szef dla Młodych Talentów”

Wydarzenia

Kasia Daniłowicz – poprowadziła Mikser Kulinarny w ramach programu ,,Szef dla Młodych Talentów”

16 lutego 2017

10 lutego w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Warszawie odbył się trzeci Mikser Kulinarny w ramach programu ,,Szef dla Młodych Talentów” o tematyce ,,Surf ‘n’ turf, czyli mięso w połączeniu z owocami morza”. Gośćmi wydarzenia były m.in. Kasia Daniłowicz, szefowa kuchni i właścicielka restauracji ,,Olszewskiego 128” we Wrocławiu oraz Malka Kafka, właścicielka sieci „Tel Aviv Urban Food”.

W Mikserze Kulinarnym, zorganizowanym przez sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska, wzięło udział około stu uczniów ze szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego.

Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach wydarzenia, poprowadziła Kasia Daniłowicz – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Olszewskiego 128” we Wrocławiu wyróżniona tytułem ,,Kobieta Szef” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Tematem przewodnim były owoce morza w połączeniu z mięsem, czyli ,,Surf ‘n’ turf”, a pośród zaprezentowanych dań znalazły się m.in. kaczka z przegrzebkami, purée z orzeszków ziemnych i kalafior curry oraz ośmiornica z chorizo, purée ziemniaczane z sepią, podsuszane pomidorki i salsa verde.

Gościem spotkania była także właścicielka sieci „Tel Aviv Urban Food”, Malka Kafka, która poprowadziła warsztat z przedsiębiorczości i przybliżyła uczniom, jak stworzyć model biznesowy restauracji na jednej kartce papieru.

Uczestnicy Miksera mieli okazję poznać i zobaczyć unikalne owoce morza z oferty MAKRO, pośród których znalazły się m. in. żywy homar i krab oraz ostrygi, langustynki i ośmiorczki. Prezentację produktową poprowadził Robert Ciechomski, TGM HoReCa w MAKRO.

„Szef dla Młodych Talentów” to projekt wspierający młodych adeptów kulinarnych w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Program obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w MAKRO i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.

Partnerem ,,Szefa dla Młodych Talentów” jest prestiżowy, międzynarodowy przewodnik po najlepszych restauracjach, hotelach i produktach w Polsce – Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.