Kartacze – powrót do tradycji

Newsy

Kartacze – powrót do tradycji

29 sierpnia 2014

Kartacze to jedno danie, które łączy kulinarnie Polskę, Litwę, Białoruś, Ukrainę, a nawet Niemcy. Mistrz kuchni Interferie Medical SPA w Świnoujściu zaprasza na kartacze przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą.

Przez cały wrzesień w restauracji á la carte Interferie Medical SPA w Świnoujściu będzie można zasmakować tradycyjnych kartaczy łączących kulinarnie nadbałtyckie regiony. – Jest kilka szkół robienia cepelinów, ale ja stosuję się jednak do tej najbardziej tradycyjnej, zakładającej połączenie surowych i ugotowanych ziemniaków. Dodaję jeszcze jajko, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ważne, aby surowe ziemniaki po starciu na tarce, odcisnąć przez gazę do miski i poczekać chwilę do momentu wytrącenia skrobi. Z ciasta formuję owalne placki, nakładam farsz i dokładnie sklejam brzegi. Cepeliny wrzucam na wrzątek i gotuję około 20 minut. Podaję z podsmażoną cebulką i boczkiem. – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni Interferie Medical SPA w Świnoujściu.

Farsz do kartaczy w oryginalnym przepisie składa się z podsmażonego na cebulce mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Może być to jednak również idealne danie dla wegetarian. – Cepeliny smakują doskonale z wypełnieniem z białej lub kiszonej kapusty, grzybów, a nawet sera – dodaje Bogusław Michałowski.