Kantar Polska: Które warzywa jedliśmy w październiku?

Aktualności

Kantar Polska: Które warzywa jedliśmy w październiku?

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, pomidory i cebulę. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl.

Badanie zrealizował Kantar Polska w ramach projektu „Core Team – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Celem realizacji projektu jest wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów, w wyniku stałej edukacji konsumentów.

Konsumpcja warzyw w październiku

Najpopularniejszymi warzywami były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje aż 96% Polek i Polaków a tuż za nimi plasują się pomidory – 93%.
KANTAR Październik 2024_warzywa (3).png
Na trzecim miejscu znalazła się cebula, którą jadło 86% badanych. Dalej marchew, której spożycie w tygodniu poprzedzającym badanie deklarowało 84% Polaków, oraz ogórki – 83%. Na kolejnych miejscach swoistego rankingu popularności znajdują się: papryka (64%), kapusta (61%) i pieczarki (50%). Blisko połowa Polaków, deklarowała spożywanie kalafiora (48%). Wysokie jest także spożycie cukinii (37%).

Porównując do poprzedniego pomiaru – w sierpniu 2024, czy do poprzedniego roku – września 2023, spożycie warzyw jest na nieco niższym poziomie. Spadek spożycia takich warzyw jak papryka, cebula, kapusta, cukinia, ogórek jest porównywalny ze spadkiem sprzedaży detalicznej we wrześniu.

Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

#Fundusze Promocji 
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi