Kamil Zacharek gotował na Polskiej Stacji Antarktycznej

Aktualności

Kamil Zacharek gotował na Polskiej Stacji Antarktycznej

29 maja 2020

 

Polska Stacja Antarktyczna Arctowski, założona w 1977 r., to całoroczny ośrodek badawczy zarządzany przez Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk w Polsce. Henryk Arctowski, któremu nadano nazwę stacji i Antoni Bolesław Dobrowolski są pierwszymi Polakami, którzy dotarli na Antarktydę, jako członkowie Belgijskiej Ekspedycji Antarktycznej na statku Belgica XIX w. Stacja znajduje się na południowej półkuli archipelagu Szetlandów Południowych, na wyspie King George Island, u wybrzeży Zatoki Admiralicji. Wyspa jest częścią morskiego klimatu strefy Antarktydy. Stacja znajduje się w odległości ponad 14 tys. km od Polski.

Kamil Zacharek na stacji znalazł się nie przez przypadek, ponieważ od samego początku kariery zawodowej, był to jeden z jego celów. Na stacji piastował stanowisko szefa kuchni, co wiązało się z bardzo dużą odpowiedzialnością i ogromem pracy.

– Na stacji w okresie letnim może mieszkać do 40 osób i to właśnie dla nich trzeba codziennie przygotowywać posiłki i zadbać o ich odpowiednią kaloryczność. Dość często stację odwiedzają grupy naukowe z całego świata, co jest niesamowitym zderzeniem kultur. Towar spożywczy dostarczany jest raz do roku specjalnie przystosowanym do tego statkiem. Co do samej pracy to nie różni się ona zbytnio od tej, którą wykonujemy, na co dzień, bo przecież gotowanie na całym świecie wygląda tak samo. Jedynie, co to z pewnością widoki z za kuchennego okna zapierają dech w piersiach… Z resztą, zobaczcie sami. Ps. Oczywiście zapraszam wszystkich do aplikowania na kolejne ekspedycje – mówi Kamil Zacharek.

djmedia:265