24 sierpnia 2011 roku w kaliskim zakładzie Winiary, wchodzącym w skład firmy Nestlé, został oficjalnie otwarty nowy wydział produkcyjny. Łączna wartość inwestycji wyniosła ponad 50 milionów złotych. Otwarcia nowego obiektu dokonał Pan Janusz Pęcherz, Prezydent Miasta Kalisza.
Rozbudowa zakładu w Kaliszu oraz modernizacja linii do produkcji wyrobów majonezowych to kolejne etapy realizacji strategii rozwoju fabryki. Inwestycję rozpoczęto we wrześniu 2009 roku, a już w czerwcu 2010 uruchomiono pierwszą linię produkcyjną majonezu. Zwieńczeniem prac było zainstalowanie nowego urządzenia do paletyzacji – w pełni zautomatyzowanego systemu układania wyrobów gotowych na palety, który znacząco usprawnił procesy produkcyjne, dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo pracowników.
Rozwój produkcji wyrobów marki Winiary oraz podążanie za rosnącymi wymaganiami konsumentów
„Zakończona inwestycja jest dla nas kolejnym etapem w rozwoju zakładu. Z sukcesem zrealizowaliśmy wszystkie stawiane temu projektowi cele. Zwiększyliśmy moce produkcyjne całego zakładu, a stanowiska pracy stały się jeszcze bardziej ergonomiczne. Na przyszłość daje nam to także możliwości wprowadzania kolejnych innowacyjnych rozwiązań. Co więcej, jest to ważny krok w umacnianiu pozycji marki Winiary jako lidera na polskim rynku” – powiedział Markus Froehlich, Dyrektor Zakładu Nestlé w Kaliszu.
Ekonomiczny i społeczny wymiar inwestycji
Inwestycje w rozwój mają dla kaliskiego zakładu wymiar zarówno ekonomiczny, jak i społeczny. Fabryka Winiary jest jednym z największych pracodawców w regionie, zatrudnia ponad 800 osób. Prowadzi także szereg działań na rzecz społeczności lokalnych – o charakterze proekologicznym, kulturalnym, jak i charytatywnym. Współpracuje z organizacjami pomocowymi „Caritas” i „Bank Chleba”. Aktywnie uczestniczy w akcjach związanych z ochroną środowiska – m.in. w inicjatywie sadzenia drzew czy pracach porządkowych na terenach rekreacyjno-wypoczynkowych regionu.
Kaliski zakład Nestlé – jeden z największych producentów wyrobów kulinarnych w Polsce
Produkujący wyroby spożywcze zakład Winiary powstał w latach 40. XX wieku. W połowie 1995 roku wszedł w skład szwajcarskiej firmy Nestlé. Od tego czasu marka wykazuje dynamiczny wzrost. W swoim portfolio posiada szeroki asortyment wyrobów, w tym: majonezy, zupy, sosy, buliony, dania instant, desery – m.in. budynie, galaretki – oraz płatki Nesvita, jak również kaszki Nestlé dla dzieci.
Bestsellerem na polskim rynku jest Majonez Dekoracyjny Winiary, produkowany według tradycyjnej receptury. Tygodniowo zakład wytwarza około 1000 ton majonezu i sosów majonezowych, m.in. majonez Omega 3:6 – z naturalnymi kwasami tłuszczowymi (omega 3 i omega 6) oraz Majonez Light.