KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI SERWOWANA NA MODREJ KAPUŚCIE Z PYZAMI I PIECZONYM JABŁKIEM Z ŻURAWINĄ
Joanna Olejniczak, szefowa kuchni w Restauracji Parkowa
Składniki:
1 kaczka ok. 1,8 kg
3 jabłka średniej wielkości
2 pomarańcze
sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka – połączone w mieszankę
300 g modrej kapusty
rodzynki
łyżka miodu
sól
pyzy drożdżowe (najlepiej własnej roboty)
łyżka żurawiny
Sposób wykonania:
Kaczkę po umyciu i osuszeniu dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw z zewnątrz jak i od środka.
Farsz:
Owoce myjemy i kroimy w średniej grubości kostkę, po czym doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby oddały część soku, a mieszanka dobrze się połączyła. Faszerujemy kaczkę.
Pieczemy w piecu przez ok. 2,5godz w 130oC z 20% pary (w przypadku korzystania z pieca konwekcyjno-parowego). W połowie pieczenia zlewamy powstały sos do osobnego pojemniczka – użyjemy go w późniejszym etapie przygotowania.
Kapustę szatkujemy i dusimy na odrobinie odlanego sosu od kaczki, dodajemy rodzynki i łyżkę miodu, całość delikatnie mieszamy. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Kapusta wspaniale przejdzie rodzynkami, dzięki temu będzie miała delikatnie słodki smak.
Kaczkę po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Po usunięciu całego nadzienia, dzielimy kaczkę na 4 porcje. Usuwamy zbędne kości. Pieczemy ok. 30 min w 180st następnie gotujemy je w odlanym wcześniej sosie na małym ogniu aż do momentu, kiedy sos się zredukuje i będzie aromatyczny i klarowny.
Przed samym podaniem kaczkę smarujemy delikatnie miodem i wstawiamy do pieca na ok. 10 min w 160oC. Dzięki temu uzyskamy pyszną, chrupiącą skórkę.
Jabłuszko kroimy na pół, wydrążamy malutką “kulkownicą”(bądź zwykłą łyżeczką) i powstały dołeczek uzupełniamy żurawiną. Pieczemy 10 minut razem z kaczką.
Kaczkę podajemy na kapuście w towarzystwie drożdżowych pyz i pieczonego z żurawiną jabłka oraz z aromatycznym sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.