25 września br. (czwartek) w Poznaniu odbędzie się XXV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa, na której Wydawnictwo “Generalczyk” wyróżni wybitne osobowości branży HoReCa statuetkami Hermesów Kulinarnych.
O przyznaniu statuetek decyduje niezależna Akademia Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora” – w jej skład wchodzą dotychczasowi zwycięzcy oraz uznani przedstawiciele środowiska gastronomicznego.
Nagroda Hermesa Kulinarnego cieszy się dużym prestiżem środowiska gastronomicznego, gdyż jej otrzymanie nie wiąże się z żadnymi opłatami i licencjami, a o wartości tego wyróżnienia świadczy też fakt, że obecny na rynku 26 rok „Poradnik Restauratora”, jest najbardziej wiarygodnym i opiniotwórczym pismem gastronomicznym w Polsce wg Stowarzyszeń Kulinarnych (marzec 2025 r.).
HERMES KULINARNY – NOMINACJE:
RESTAURACJA
Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Savoré (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec
NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, członek Narodowej Reprezentacji Kadry Kucharzy Juniorów OSSKiC (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa), członek Euro-Toques Polska
oprac. H.Handkowska
fot. Redakcja Poradnika Restauratora