Celem głównym konkursu jest budowanie świadomości społeczności lokalnej dotyczącej produktu lokalnego i promocji polskiej wsi w kraju oraz wsparcie producentów lokalnych.
Uczestnicy konkursu to:
Piotr Wielgo, Jarosław Ciołek (restauracja NOVA Best Western Hotel Felix, Warszawa),
Marek Paczuski, Łukasz Kostrzewski (restauracja Ed Red, Warszawa),
Bartosz Murawski, Damian Wasiak (Hotel Renaissance Airport, Warszawa),
Marcin Pęcko, Sebastian Probant (Focus Hotel Premium Pod Orłem, Bydgoszcz),
Artur Sienkiewicz, Maciej Wiśniewski (Asto-team, Białystok),
Kamil Krzysztof Paszkowski, Rafał Chełmiński (restauracja Pod Jabłoniami, Augustów),
Borys Sikorski, Dominik Powstański (Rusałka Grand Park Hotel, Szczecin),
Krzysztof Półtorak, Magdalena Kuczyńska (restauracja Kawelin, Białystok),
Łukasz Mularczyk, Daniel Aluchnia (Hotel Lipowy Most, Borki).
Organizatorem konkursu jest Artur Lenczewski przy merytorycznym wsparciu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej. Imprezę poprowadzi zwycięzca 5. edycji Top Chef Polska Tomasz Purol.