4 marca w Hotelu Zamek Ryn**** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L’Art de la cuisine Martell 2017. Po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders i przy wsparciu merytorycznym Klubu Szefów Kuchni organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.
XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia. Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach w akompaniamencie koniaku Martell, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ryba kulbin black label. Kulbin, nazywany jest również orłorybem, jest morskim gatunkiem szelfowym Morza Śródziemnego i wybrzeży zachodniej Afryki. Ryby te dorastają do 2 m długości i 50 kg masy ciała. Ich mięso jest białe i soczyste, które nadaje się do przygotowania w najróżniejszych formach (gotowanie, pieczenie, grillowanie, sashimi). Black Label – produkty najwyższej jakości, specjalne wyselekcjonowane, estetycznie zapakowane i przechowywane tak, by po otwarciu produkt zachował swoją świeżość.
Sponsorami strategicznymi konkursu są: SELGROS cash & carry, TRANS GOURMET
W PROGRAMIE:
09.00-16.00 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 – Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec) 10.00-16.00 – Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)
MARTELL
To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania
sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.
FORMUŁA KONKURSU
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 14 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu „l’Art de la cuisine Martell” 2017
- Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron Gródek pod Dunajcem, Sienna
- Mateusz Skonka, Tomasz Ziółkowski, Quale Restaurant, Łódź
- Dawid Walas, Kamil Maćkowski, Hotel Fabryka Wełny Hotel & Spa, Pabianice
- Tomasz Janczewski, Arkadiusz Janiak, Andel’s by Vienna House, Łódź
- Mateusz Sawicki, Rafał Błoński, Restauracja Projekt 36, Sopot
- Diana Olechnowicz, Łukasz Stepnowski, Restauracja Amber Room, Warszawa
- Krzysztof Lizak, Sebastian Szczurek, Salina Restaurant, Bochnia
- Peter Bartosz, Rafał Kudliński, Copernicus Toruń Hotel, Toruń
- Robert Borowski, Anna Karwowska, Introligatornia Smaku, Kraków
- Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki, Restauracja Biały Królik, Gdynia
- Tomasz Zdrenka, Michał Seyda , Restauracja Garden City, Poznań
- Marek Rogalski, Kamil Kowalski, Restauracja Bulaj, Sopot
- Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz, Strefa Restauracja & Bar, Warszawa
- Dominik Drąg, Rafał Stegnicki, Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno
- Kamil Łudzik, Adam Tyrała, Hotel Stary, Kraków
- Ariel Ziółkowski, Łukasz Wieczorek, Sofitel Victoria, Warszawa
Lista Rezerwowych
- Konrad Kalęba, Krzysztof Szczerbiński, Q Hotel Plus, Restauracja Qualita, Kraków
- Dariusz Zajdlewicz, Kuba Stykiewicz, Restauracja Memo, Bydgoszcz