20 października podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017 w Pałacu Sobańskich w Warszawie poznamy najlepszą restaurację w Polsce w 2017 r. Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
– Do 7. edycji Poland 100 Best Restaurants otrzymaliśmy 1395 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą ilością pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2017 i zostanie umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, którego premiera nastąpi podczas Gali – mówi organizator.
Oficjalne wręczenie nagród Poland 100 Best Restaurants odbędzie się podczas Gali kończącej VII edycję Akcji. Nagrody będą przyznawane w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w czterech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce, Grand Award – 3 widelce oraz Grand Award – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.
Najlepszą restauracją w Polsce w 2016 została restauracja Amber Room z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Cichy Kącik z Krynicy – Zdrój.
7. edycja przewodnika Poland 100 Best Restaurants ma w tym roku swój finał w Warszawie. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postanowiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room – najlepsza restauracja w Polsce 2016 roku.
Dotychczasowi laureaci:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE
2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO
2014 –CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
NAGRODY SPECJALNE
SZEF KUCHNI ROKU
2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa
2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa
2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich
2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
OSOBOWOŚC KULINARNA
2016 – Jarosław Walczyk
2015 – Karol Okrasa
2014 – Kurt Scheller
2013 – Robert Sowa
SZEF KUCHNI JUTRA
2016 – Marcin Przybysz
2015 – Tomasz Milewski
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU
2016 – Tomasz Purol
2015 – Patryk Dziamski
KUCHARZ MŁODY TALENT
2016 – Dawid Szkudlarek
2015 – Krzysztof Bielawski
NAJLEPSZE TASTING MENU
2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa
2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa
2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE
2016 – Michał Kuter
2015 – Grzegorz Labuda
2014 – Joseph Seeletso
2013 – Jarosław Walczyk
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ
2016 – Adam Chrząstowski
2015 – Magda Gessler
2014 – Jarosław Walczyk
2013 – Karol Okrasa
PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE
2016 – Marek Widomski
2015 – Arkadiusz Zuchmański
2014 – Wojciech Modest Amaro
2013 – Justyna Zdunek
IMPREZA KULINARNA ROKU
2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn
KULINARNY BLOG ROKU
2016 – Minta Eats – Małgosia Minta
2015 – WEGAN NERD
NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY
2016 – EWA GOTUJE – Polsat Ewa Wachowicz
2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY
2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.
2013 – Makłowicz w podróży – TELEWIZJA POLSKA S.A.
KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU
2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”
2014 – APETYT NA POLSKĘ
DEBIUT ROKU
2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia
2014 – Restauracja Salto – Warszawa
2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN
2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn
2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk.