Już w piątek finał Poland 100 Best Restaurants Awards 2017

Wydarzenia

Już w piątek finał Poland 100 Best Restaurants Awards 2017

18 października 2017

20 października podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017 w Pałacu Sobańskich w Warszawie poznamy najlepszą restaurację w Polsce w 2017 r. Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

– Do 7. edycji Poland 100 Best Restaurants otrzymaliśmy 1395 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą ilością pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2017 i zostanie umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, którego premiera nastąpi podczas Gali – mówi organizator.

Oficjalne wręczenie nagród Poland 100 Best Restaurants odbędzie się podczas Gali kończącej VII edycję Akcji. Nagrody będą przyznawane w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w czterech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce, Grand Award – 3 widelce oraz Grand Award – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.

Najlepszą restauracją w Polsce w 2016 została restauracja Amber Room z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Cichy Kącik z Krynicy – Zdrój.

7. edycja przewodnika Poland 100 Best Restaurants ma w tym roku swój finał w Warszawie. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postanowiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room – najlepsza restauracja w Polsce 2016 roku.

Dotychczasowi laureaci:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE

2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA

2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA

2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE

2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA

2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE

2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO

2014 –CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

NAGRODY SPECJALNE

SZEF KUCHNI ROKU

2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa

2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa

2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich

2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

OSOBOWOŚC KULINARNA

2016 – Jarosław Walczyk

2015 – Karol Okrasa

2014 – Kurt Scheller

2013 – Robert Sowa

SZEF KUCHNI JUTRA

2016 – Marcin Przybysz

2015 – Tomasz Milewski

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

2016 – Tomasz Purol

2015 – Patryk Dziamski

KUCHARZ MŁODY TALENT

2016 – Dawid Szkudlarek

2015 – Krzysztof Bielawski

NAJLEPSZE TASTING MENU

2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa

2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa

2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

2016 – Michał Kuter

2015 – Grzegorz Labuda

2014 – Joseph Seeletso

2013 – Jarosław Walczyk

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

2016 – Adam Chrząstowski

2015 – Magda Gessler

2014 – Jarosław Walczyk

2013 – Karol Okrasa

PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE

2016 – Marek Widomski

2015 – Arkadiusz Zuchmański

2014 – Wojciech Modest Amaro

2013 – Justyna Zdunek

IMPREZA KULINARNA ROKU

2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent

2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn

KULINARNY BLOG ROKU

2016 – Minta Eats – Małgosia Minta

2015 – WEGAN NERD

NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY

2016 – EWA GOTUJE – Polsat Ewa Wachowicz

2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY

2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.

2013 – Makłowicz w podróży – TELEWIZJA POLSKA S.A.

KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU

2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”

2014 – APETYT NA POLSKĘ

DEBIUT ROKU

2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa

2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia

2014 – Restauracja Salto – Warszawa

2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN

2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn

2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk.