Już po raz 7 jesień w Łodzi będzie EKO

Newsy

Już po raz 7 jesień w Łodzi będzie EKO

24 września 2014

3-5 października br. odbędą się VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014. To najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja imprezy obfituje w bogatą ofertą wystawienniczą oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży i świadomych koneserach stylu eko.

Targi są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. W tym roku swój udział potwierdziło blisko 300 wystawców.  Każdego roku w targach bierze udział ponad 12 tys. osób. Wśród wystawców i odwiedzających znajdują się przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.

Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Targom towarzyszyć będzie szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów, w tym: Akademia Biokuriera, seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbędzie się I Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie eko żywności. W programie Forum znajdą się panele o ciekawej tematyce: „Dokąd zmierza eko branża”„W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych.

Program targów obfituje w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cieleckiego. Na odwiedzających czekać będzie również Strefa FOOD TRACK cullinary show, w ramach której zorganizowany zostanie konkurs dla blogerów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów. Miłośnicy dobrej kuchni wezmą udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej pt. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czekaStrefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje sztuki parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania mlekiem oraz uprawie tej rośliny.

Nie zabraknie oczywiście dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOPzorganizuje prelekcję pn. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Gratka czeka też na miłośników drobiu, będą mogli wziąć udział w warsztatach: „Hodowla drobiu zgodnie z naturą – czy to w ogóle jest możliwe”. Zupełnie nowym tematem, który pojawi się na targach jest żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostanie jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. “Wolne od GMO? Chce wiedzieć”.

Targi to również możliwość udziału w ciekawych konkursach. W konkursie o Złoty Medal NATURA FOOD 2014 jury sprawdzi jakość rekordową ilość 37 prezentowanych produktów w czterech kategoriach: żywności ekologicznej, tradycyjnej, naturalnej i pochodzącej z zagranicy. Już po raz siódmy rozstrzygnięty zostanie konkurs Tygiel Smaków – jego uczestnicy będą prezentować produkty na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Z kolei w ramach konkursu Tradycyjne Smaki Regionuswoje umiejętności zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych.

Równolegle z NATURA FOOD odbędą się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, które są organizowane z myślą o producentach ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych i ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie na targach gościć będzie  „zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka Reni Jusis, która poprowadzi warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”.

Targi NATURA FOOD & beECO są przyjazne dzieciom. Przez cały okres ich trwania rodzice, będą mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, zainspirują maluchy do  ekologicznych gier i zabaw. Charakter Strefie EKO-dziecka nada kadra Przedszkola Ekologicznego EKOLUDEK.

Impreza odbędzie się w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4.