Już tylko kilka dni dzieli nas od piątkowego wieczoru, kiedy to rozpocznie się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. – Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się z lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. – Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Swój udział potwierdziło ponad 40 restauracji z całego kraju – dodaje.
– Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości – rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).
W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję – Smaki Gdańska – Smaki Gdańszczan. „Dla nas Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska” – komentuje Irena Stępień- Pierożyńska, koordynator projektu Smaki Gdańska z ramienia Miasta Gdańsk. W tym roku wydarzenie jest jednym z elementów V Światowego Zjazdu Gdańszczan, a szefowie kuchni szukali inspiracji w życiorysach sławnych Gdańszczan.
– Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień – dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie: uczestnicy wydarzenia będą mogli skosztować m. in. pierogów z kaczką w emulsji z soku z kiszonej kapusty, z podwędzonym serem Bursztyn oraz kremu szczawiowego z chipsami z półgęska z Masarni Dreszler. Amatorów słodkich smaków z pewnością skusi zaś czekoladowa tarta z curry z prażoną cebulą i lodami gryczanymi.
W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amouse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Manufaktura Łagowski oraz wędlin Masarni Dreszler.
Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl
Aby w tę wyjątkową noc zapewnić wszystkim gościom niezapomniane wrażenia smakowe, zachęcamy do rezerwowania stolików bezpośrednio w restauracjach.
LOKALE BIORĄCE UDZIAŁ W IMPREZIE NOC RESTAURACJI 2018:
L.P
|
NAZWA RESTAURACJI
|
IMIĘ I NAZWISKO SZEFA KUCHNI
|
MIASTO
|
WOJEWÓDZTWO
|
|
Restauracja Hotelu Cristal
|
Łukasz Rakowski
|
Białystok
|
Podlaskie
|
|
Restauracja Mercato
|
Paweł Stawicki
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Szafarnia 10
|
Grzegorz Labuda
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Eliksir
|
Paweł Wątor
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Motlava
|
Piotr Soliński
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Browar PG4
|
Przemysław Formela
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja OtwARTa
|
Karolina Lindstadt
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Winne Grono
|
Arkadiusz Onasch
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Niepokorni
|
Mateusz Sikora
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Magiel
|
Przemysław Langowski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Żabusia
|
Mariusz Wolski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Zafishowani
|
Daniel Chrzanowski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Amber Side
|
Michał Przewoźnik
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Fedde Bistro
|
Jacek Fedde
|
Gdynia
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Zamku Gniew
|
Mariusz Gachewicz
|
Gniew
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Hotelu Haffner****
|
Łukasz Szczepaniak
|
Sopot
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Naftaya
|
Łukasz Karnasiewicz
|
Krosno
|
Podkarpackie
|
|
Restauracja Bosko
|
Maciej Łabuński
|
Przemyśl
|
Podkarpackie
|
|
Restauracja Destylarnia
|
Dawid Łagowski
|
Mierzęcin
|
Lubuskie
|
|
Restauracja Pasja
|
Tomasz Sowiński
|
Gorzów Wielkopolski
|
Lubuskie
|
|
Restauracja Piano
|
Piotr Huszcz
|
Lublin
|
Lubelskie
|
|
Restauracja 2pier
|
Jakub Piętowski
|
Lublin
|
Lubelskie
|
|
Pracownia Smaku Orso
|
Wojciech Konikowski
|
Knurów
|
Śląskie
|
|
Restauracja Dwór Bismarcka
|
Zbigniew Jaworski
|
Mysłowice
|
Śląskie
|
|
Restauracja Zamku Poraj
|
Leszek Kaźmierczak
|
Poraj
|
Śląskie
|
|
Restauracja Park Hotelu Szczecin
|
Mariusz Siwak
|
Szczecin
|
Zachodniopomorskie
|
|
Restauracja Horyzont
|
Grzegorz Nowicki
|
Kołobrzeg
|
Zachodniopomorskie
|
|
Bistro KA la FIOR
|
Karol Studziński
|
Wolin
|
Zachodniopomorskie
|
|
Baron Pub & Restaurant
|
Sergiej Radobenko
|
Międzyzdroje
|
Zachodniopomorskie
|
|
Restauracja Źrebięciarnia
|
Piotr Markowski
|
Wąsowo
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Autentyk
|
Ernest Jagodziński
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Avocado
|
Łukasz Wącirz
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Cucina 88
|
Dominik Narloch
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Lumiere
|
Jakub Kasprzak
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Flavoria
|
Artur Szwacki
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Figa
|
Dawid Klimaniec
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Ostoja Chobienice
|
Maciej Barton
|
Siedlec
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Platter by Karol Okrasa
|
Karol Okrasa
|
Warszawa
|
Mazowieckie
|
|
Restauracja Gęś w dymie
|
Marcin Pławecki
|
Laskowa, Nowy Sącz
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Pod Złotym Karpiem
|
Mariusz Sergiel
|
Kraków
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Biała Róża
|
Łukasz Cichy
|
Kraków
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Babinicz
|
Wojciech Harapkiewicz
|
Szczawno-Zdrój
|
Dolnośląskie
|
|
Restauracja Hotelu Mikołajki*****
|
Tomasz Milewski
|
Mikołąjki
|
Warmińsko-mazurskie
|