30 września br. upłynął termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu przygotowanego przez MAKRO Centrum HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. 80 szkół gastronomicznych średniego i wyższego szczebla przysłało propozycję dań konkursowych z ryb. Do półfinału komisja konkursowa wybrała 24 zespoły. Wyłoniona w finale Młodzieżowa Reprezentacja Kucharzy OSSKIC będzie reprezentowała Polskę na arenie międzynarodowej. Już 15 i 16 października uczestnicy konkursu zmierzą się z zadaniem przygotowania zaproponowanej przez siebie potrawy z ryb, którą oceni międzynarodowa komisja World Association of Chefs Societies. Zespoły zakwalifikowane do finałów dostaną trudniejsze zadanie: Black Box z dobranymi przez Jury produktami, z których według własnej fantazji i umiejętności przygotują dowolną potrawę. Więcej o konkursie na www.zgotujsobiesukces.pl.
Patronem medialnym konkursu jest “Poradnik Restauratora”.
Do półfinałów zakwalifikowały się następujące 24 zespoły:
Łukasz Boreczek
Dominik Bednarczyk
Opiekun: Anna Maria Brzezińska
Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie; Lublin;
Piotr Tadej
Michał Marcin Szcześniak
Opiekun: Agnieszka Kowalczyk
ZSGH Majdańska; Warszawa;
Robert Paweł Wokacz
Mateusz Jan Czajowski
Opiekun: Helena Marta Puskarczyk
Zespół Szkół Handlowo-Usługowych; Czechowice Dziedzice
Krzysztof Stempowski
Adam Aladyn Szehidewicz
Opiekun: Mgr Danuta Wójcik
Wyższa SzkołaTurystyki i Hotelarstwa; Gdańsk
Paweł Krysiak
Michał Patryk Osowski
Opiekun: Łukasz Kamil Małecki
Technikum Gastronomiczne;Szczecin;
Zbigniew Adam Tyc
Konrad Aleksander Guza
Opiekun: Paweł Bobrowski
Zespół Szkół Ekonomicznych; Zielona Góra;
Maciej Butkiewicz
Janusz ZAWARACKI
Opiekun: Genowefa Augustyniak
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich; Gdańsk;
Mateusz Jóźwiak
Natalia Libera
Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego; Witkowo;
Justyna Monika Piotrowska
Sylwia Aneta Czoszyk
Opiekun: Ewa Krystyna Sobota
Technikum Gastronomiczne Zespołu Szkół; Strzelce Krajeńskie;
Patryk Adam Bielawski
Piotr Gipsiak
Opiekun: Ewa Tomczyk Jabłońska
Zespół Szkół Nr 1; Grodzisk Mazowiecki;
Piotr Kozelan
Paulina Polak
Opiekun: Sylwia Karlikowska
Zespół Szkół NR 1 Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Małej Gastronomii;Zgierz;
Krystian Skwierz
Agata Natalia Nicpoń
Opiekun: Lidia Zaleska
Zespół Szkół Gastronomicznych; Wrocław
Krzysztof Wiączyk
Dariusz Ptasiński
Opiekun: Elżbieta Mroczek:
Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II; Warszawa
Grzegorz Chabraszewski
Magdalena Anna Koneczna
Opiekun: Anna Maria Matoga
Technikum Żywienia i Gospodarstawa Domowego; Lubań
Judyta Czarnecka
Izabela Michałowska
Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego; Witkowo;
Wojciech Sztarkowski
Anna Rudzka
Opiekun: Milada Laskowska
Policealna Niepubliczna Szkoła „College” Gastronomiczno- Hotelarska; Marki;
Monika Maria Potasiak
Adriana Mrózek
Opiekun: Aleksandra Katana Pietraszko
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych; Żywiec;
Magdalena Skierska
Elwira Witkowska
Opiekun: Małgorzata Garlej
Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości; Płock;
Bartosz Porębski
Żaneta Bąk
Opiekun: Alicja Broda
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych;Żywiec20
Łukasz Świderski
Kamil Andrzej Rabczyński
Opiekun: Weronika Barańska
ZSGH Majdańska; Warszawa
Michał Włodarek
Paweł Starczewski
Opiekun: Paweł Bobrowski
Zespół szkół ekonomicznych; Zielona Góra;
Daniel Sawiński
Joanna Ludwikowska
Opiekun: Janina Kubiak
Zespół Szkół Gastronomicznych; Piła
Hubert Grzegorz Woźnica
Dominik Daniel Wardak
Opiekun: Barbara Zielonka:
Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II; Warszawa
Anna Monika Bobel
Agata Dominika Skonecka
Opiekun: Maria Małecka
Zespół Szkół Gastronomicznych; Wrocław