18 czerwca br. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu, odbędzie się półfinał konkursu Primerba Cup 2013.
To już 8 edycja konkursu! Pomysłodawcą i organizatorem Primerba Cup jest Unilever Food Solutions. Konkurs jest skierowany do zawodowych kucharzy, profesjonalistów uprawiających ten zawód na terenie Polski. Startują w nim drużyny dwuosobowe, złożone z szefa oraz kucharza pomocnika.
Konkurs rozgrywany jest wieloetapowo. Podczas eliminacji wstępnych, spośród nadesłanych zgłoszeń, jury wybrało uczestników półfinału: 16 drużyn, których zmagania zobaczymy w najbliższy wtorek. Całą rywalizację zakończy finał, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro 2013, w dniu 23 września br.
Tematem bieżącej edycji konkursu jest:
“Przystawka ciepła, przygotowana ze śledzia zielonego surowego, z dodatkiem śliwek w dowolnej postaci oraz chrzanu;danie główne z dowolnego elementu tuszki królika, komosy ryżowej, szynki dojrzewającej, żurawiny oraz Ramy Cremefine Fraiche 24%”.
Zarówno przystawka, jak i danie główne, muszą być przygotowane z udziałem minimum jednego rodzaju PRIMERBY KNORR, czyli wyselekcjonowanej kompozycji świeżych ziół, przypraw, grzybów lub warzyw z olejem roślinnym oraz dodatkiem soli. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów smakowych Primerby, m.in. bazyliowa, pesto, czosnkowa czy prowansalska.
Atrakcyjne nagrody
Dla zwycięskiej drużyny przewidziane są cenne nagrody. Szef zespołu otrzyma tytuł Mistrza Primerba Cup 2013, czek o wartości 10 000 PLN oraz – co bardzo istotne – nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2014. W ręce jego pomocnika powędruje mikser Artisan firmy KitchenAid.
Zapraszamy na półfinał Primerba Cup do Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions przy ul. Bałtyckiej 43 w Poznaniu. Start o godz. 8.00.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym imprezy.