16 czerwca w warszawskiej restauracji Christian’s BakerHouse odbędzie się finał polskich eliminacji międzynarodowego konkursu Les Chefs en Or, którego organizatorem jest Selgros Cash&Carry, a patronem medialnym Poradnik Restauratora. Konkurs skierowany jest do profesjonalnych kucharzy i uczniów (do lat 21). Dla zwycięzców finału rozgrywanego w listopadzie w Paryżu, w którym udział wezmą ekipy z 6 krajów, przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Nagrody polskich eliminacji do konkursu Les Chefs en Or 2014:
Profesjonaliści:
1. Polski Finalista Konkursu: wyjazd na finał do Paryża + bon towarowy Selgros o wartości 1000 zł
2. II uczestnik: bon towarowy Selgros o wartości 500 zł
3. III uczestnik: bon towarowy Selgros o wartości 500 zł
Uczniowie:
1. Polski Finalista Konkursu: wyjazd (razem z opiekunem) na finał do Paryża + bon towarowy Selgros o wartości 500 zł
2. II uczestnik: bon towarowy Selgros o wartości 250 zł
3. III uczestnik: bon towarowy Selgros o wartości 250 zł
Wszyscy uczestnicy polskiego finału przyjeżdżają na własny koszt.
Natomiast dla zwycięzców finału, który odbędzie się w listopadzie 2014 w Paryżu, przewidziane są wspaniałe nagrody:
Profesjonaliści:
1. Nagroda: 10.000 euro + prezent o wartości 3.000 euro
2. Nagroda: 6.000 euro + prezent o wartości 2.500 euro
3. Nagroda: 3.000 euro + prezent o wartości 2.000 euro
Uczniowie:
1. Kulinarne praktyki w USA + komputer lub tablet, wartość nagrody: 6.000 euro
2. Kulinarne praktyki w USA + smartphone, wartość nagrody: 5.000 euro
3. Kulinarne praktyki w USA, wartość nagrody: 4.000 euro
Wszyscy laureaci uczniowie dostaną także zestaw profesjonalnych noży kuchennych. Organizatorzy pokrywają koszt transportu oraz zakwaterowania uczestników finału konkursu w Paryżu. Uczestnik uczeń podróżuje z pełnoletnim opiekunem. Koszt jego podróży oraz zakwaterowania w Paryżu także pokrywają organizatorzy.