Już dzisiaj podczas XVII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG, wręczać będziemy prestiżowe Statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora”. Tym samym otwieramy ich drugą dekadę. W ciągu minionych dziesięciu lat Hermesami uhonorowaliśmy tak znane postaci branży gastronomicznej, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wiele innych.
Kiedy w 2005 roku po raz pierwszy kapituła plebiscytu przyznała statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora” najlepszym Szefom Kuchni i właścicielom najbardziej prestiżowych lokali nikt nie spodziewał się, że wkrótce wyróżnienie to osiągnie wysoki prestiż. Za jego silną pozycją stał, wtedy już sześcioletni, „Poradnik Restauratora”, branżowy miesięcznik ukazujący się regularnie w nakładzie 10 100 egzemplarzy, będąc niepodważalnym liderem prasy branżowej skierowanej do osób pracujących w gastronomii. Towarzyszymy im już od 1999 roku, niosąc wiedzę i wsparcie! Z nieukrywaną dumą obserwujemy ich wysiłek i wkład w rozwój branży. Niemal w każdym zakątku kraju, nie tylko w dużych miastach, odnajdujemy wspaniałe lokale z jeszcze wspanialszą kuchnią, gdzie regionalizm jest po prostu z natury wpisany w kartę, a wsparty nowoczesnymi technikami, dobrymi urządzeniami i wiedzą – daje wręcz nieziemskie odczucia.
Każdy ma swoją rolę
Z przyjemnością obserwujemy, jak od kilku lat poziom usług w branży HoReCa rośnie. Nie ma miesiąca, by nie dochodziły do nas wieści o otwierających się właśnie restauracjach, i to nie tylko w stolicy, ale także w mniejszych miastach, a nawet bardzo odległych zakątkach Polski. Restauratorzy wykorzystują zaś wszystkie możliwości dostępnych współcześnie technologii, by zachęcić gości do odwiedzin. Coraz większe ambicje mają, i głośno o nich mówią, Szefowie Kuchni, którzy wychodzą ze swego „królestwa” na sale, by nawiązać bezpośredni kontakt z klientami. Do wielu lokali chadza się, bo tam gotuje ten lub inny mistrz. Rodzi się kuchnia autorska – czego stajemy się świadkami. Role restauratorów i kucharzy zmieniają się.
Obecnie odgrywają również znaczącą rolę w życiu społecznym, organizując na przykład eventy kulinarne połączone z charytatywnymi zbiórkami na rzecz osób potrzebujących wsparcia, a nawet dla bezdomnych zwierząt. – Obecnie zarówno szef kuchni, jak i restaurator mają pełnić rolę organizacyjną, machając sprawnie i z wyczuciem przysłowiową batutą na zapleczu, i zarazem tworzyć własne formy – kulinarne sonaty, koncerty czy opery. Jakże to proste w teorii… w praktyce jednak wymaga to dużo wyobraźni, ale przede wszystkim sporo odwagi i poświęceń w pokonywaniu wielu barier, o których tylko oni sami mogą opowiadać – ocenia Edyta Czerwińska, która przez 13 lat piastowała funkcję redaktor naczelnej „Poradnika Restauratora”. – Dlatego wyróżnienia, jakimi są Hermesy „Poradnika Restauratora”, są formą nagrody dla najlepszych, a zarazem mają motywować do dalszego wysiłku. Taka idea przyświecała nam kiedy po raz pierwszy, wiele lat temu, wybieraliśmy kategorie i ich laureatów. To jest właśnie jedna z ról „Poradnika Restauratora” – został stworzony po to, by dostrzegać i doceniać oraz wspierać i opisywać osoby, które gastronomii poświęcają swoje życie, czyniąc z niej nie tylko biznes, ale też traktując jak pasję. Kto jest w stanie ten aspekt pracy zrozumieć? Tylko sami restauratorzy i kucharze. Dlatego w ubiegłym roku w jubileuszowych okolicznościach, zwróciliśmy się do kilkunastu laureatów Hermesa „Poradnika Restauratora”, by wskazali nam swoje własne typowania, co do wyboru najlepszych Szefów Kuchni i Restauracji. Dziś znów niecierpliwie czekamy na ich głosy, by móc przedstawić je Kapitule i ostatecznie wskazać tych, którzy otrzymają Hermesa „Poradnika Restauratora” 2015.
Tadeusz Olszański, Krytyk kulinarny, autor książek, felietonista, Członek Kapituły Hermesa Poradnika Restauratora
Sztuka kulinarna podobnie jak niektóre dyscypliny sportu, choćby gimnastyka artystyczna, jest niewymierna i trudno ją oceniać oraz klasyfikować, zwłaszcza, iż konkurencja ogromna! Służą temu rozmaite konkursy i klasyfikacje z gwiazdkami Michelina na czele. Przyznawane w kilku kategoriach Hermesy stały się ważną i liczącą w naszym kraju nagrodą. Prawie jak Oscary w filmie! Są dobrą marką. Nie tylko wytrwały 10 lat, ale nabrały blasku, motywują restauratorów oraz mistrzów kuchni i mają wpływ na kształt naszej gastronomii. Dodają jej skrzydeł kulinarnej sztuki, niczym Hermesowi skrzydełek u stóp do podróżowania. Wszystkim zdobywcom dotychczasowych Hermesów zatem gratuluję, a pozostałym ich życzę. Wysokich lotów zatem moi drodzy!
Joanna Ochniak
Z roku na rok zauważam wyraźny wzrost znaczenia i prestiżu nagrody w branży HoReCa w Polsce oraz że każda nominacja i nagroda, zwłaszcza ta przyznana przez środowisko branżowe, jest motorem do dalszych działań, rozwoju i samodoskonalenia. Wpływa też pozytywnie na innych, marzących o podobnym uznaniu w środowisku. Przed laty o przyznaniu nagrody decydowali wyłącznie członkowie Kapituły. Obecnie tworzymy wraz z wcześniejszymi laureatami Akademię Hermesów co wpływa na większy obiektywizm w procesie wyboru laureata każdej z kategorii, ale też konsoliduje środowisko branżowe i chociażby z tego powodu wyrażam nadzieję, że nagroda przyznawana będzie przez następne dziesiątki lat.
Edyta Czerwińska, b. redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”
Pamiętam, że na drżących nogach czekaliśmy na pierwszych laureatów, kiedy wydawca postanowił zainaugurować plebiscyt Hermesy „Poradnika Restauratora”. Czy pojawią się po odbiór nagrody? Czy będzie to dla nich wystarczająco ważne, aby oderwać się od codziennych obowiązków? A potem Gala i okazało się, że wzruszenie w ich głosie było nieukrywane i prawdziwe. Podziękowania i radość na twarzach odpowiedziały na moje wewnętrzne pytania i rozwiały wątpliwości. W kolejnych latach Hermesy ugruntowały swoją pozycję i okazały się istotne oraz pomocne dla naszych laureatów. Odbierane były przez nich dumnie, czasem z łezką w oku, niekiedy z satysfakcją. Żałuję, że nie można tej nagrody multiplikować w nieskończoność każdego roku, gdyż tak trudno jest wyłonić najbardziej jej godnych przedstawicieli świata kulinarnego. Ten niedosyt odczuwałam każdego roku i spodziewam się, że towarzyszył on również Kapitule w obecnym składzie. Wręczając te nagrody, czułam się niezwykle zaszczycona, że w imieniu prowadzonego przeze mnie w owym czasie „Poradnika Restauratora” miałam możliwość wyróżnić poszczególne lokale i przedstawicieli HoReCa oraz docenić za ich wkład w rozwój polskiej gastronomii. Gratuluję wszystkim dotychczasowym laureatom raz jeszcze i przekazuję słowa uznania tym nowym, którzy zostaną wyłonieni w bieżącym roku. Życzę Wam wszystkim niesłabnącego zapału w rozwijaniu swoich pasji kulinarnych i dążeniu do wymarzonego celu oraz wielu jeszcze sukcesów, a przede wszystkim zawsze zadowolonych klientów.
Radość z nominacji
W kwietniowym numerze „Poradnika Restauratora” opublikowaliśmy listę 25 nominacji do statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora”. Jakie były reakcje? – Ogromnie dziękuję za nominację, tym bardziej cenną, że do nas, działających na peryferiach taki zaszczyt przychodzi rzadko i z trudem – napisał Maciej Barton z Folwarku Ustronie w Słupi pod Bralinem. – Niestety, najbardziej docenia się działania w samych miastach, ale i my „na wsi głębokiej” staramy się nieść kaganek wiedzy i dobrego smaku. – Bardzo się cieszę. To dla mnie ogromne wyróżnienie – nie ukrywał radości Wojciech Harapkiewicz, Szef Kuchni Restauracji Babinicz w Szczawnie – Zdroju. – Czuję się zaszczycony i powiem szczerze, ogromnie zaskoczony – napisał Andrzej Polan. Laureatów i ich pierwsze wrażenia oraz relację z Gali przedstawimy w czerwcowym wydaniu „Poradnika Restauratora”.
NOMINACJE DO STATUETKI HERMESA „PORADNIKA RESTAURATORA” 2015
Restauracja Hotelowa:
• Restauracja Blow Up Hall 50/50, Poznań
• Restauracja Morellino Hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA, Głęboczek
• Restauracja Mercato Hotelu Hilton Gdańsk
• Restauracja Horyzont w Hotelu Aquarius, Kołobrzeg
• Restauracja Przędzalnia w Fabryce Wełny Hotel & SPA, Pabianice
Restauracja z Renomą:
• Wodna Wieża, Pszczyna
• Enjoy.Restaurant, Poznań
• ZaKładka Food&Wine, Kraków
• Strefa, Warszawa
• Bulaj, Sopot
Restauracja z Tradycją:
• Folwark Ustronie, Słupia pod Bralinem
• Kafe Zielony Niedźwiedź, Warszawa
• A Nóż Widelec, Poznań
• Carska, Białowieża
• Babinicz, Szczawno-Zdrój
Sieć HoReCa:
• Express Kuchnia Marche
• Manekin
• Cukiernia Sowa
• Chłopskie Jadło
• North Fish
Osobowość Gastronomii:
• Andrzej Polan
• Janusz Profus
• Agata Wojda
• Joseph Seeletso
• Dariusz Struciński
Kapituła Hermesów Poradnika Restauratora 2015:
• Tadeusz Olszański, publicysta i krytyk kulinarny, autor felietonów w „Poradniku Restauratora”
• Joanna Ochniak, Prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni
• Beata Marcińczyk, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”
Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora”:
ROK 2005:
Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexo Polska
Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.
ROK 2006:
Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering
Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure
Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering
Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań
ROK 2007:
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal Meridien Bristol
Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.
Restauracja hotelowa: Anders Group
Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.
Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin
ROK 2008:
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca
Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso
Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda”, Poznań
Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering
ROK 2009:
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu
Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło”
Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka”, Warszawa
ROK 2010:
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego
Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel’s w Łodzi
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku
ROK 2011:
Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw – Szef Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie
ROK 2012:
Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku
ROK 2013:
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin
Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku
ROK 2014:
Restauracja hotelowa: Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Restauracja z renomą: Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy
Restauracja regionalna: Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim
Ogólnopolska restauracja sieciowa: Zapiecek Pierogarnie Polskie