2 marca odbędzie się finał XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016! Tematem jest Danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.
Jury przewodniczył Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050. Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem – Executive Chef Restauracji “Muga”, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michałem Kudukiem – Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili finalistów XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Do rywalizacji w finale 2 marca 2016 r. przystąpią:
- Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej
- Rafał Dworzański z Regionalnej Szkoły turystycznej w Polanicy Zdrój przy ul. Wojska Polskiego
- Sebastian Szostak z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie
- Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
- Michał Kowalski z Zespoły Szkół Gastronomicznych w Katowicach przy ul. Roździeńskiej
- Karolina Lindstadt z zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Starzynie
- Daszyński Łukasz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
- Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
- Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
- Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej
- Rzęski Adam Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
- Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gdańsku przy Al. Legionów
Zwycięzca konkursu wyjedzie na staż do Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016.