Kulinarny Puchar Polski od wielu lat dopinguje młodych kucharzy do rozwoju zawodowego, poszerzania kulinarnych horyzontów i zaprezentowania swoich umiejętności przed autorytetami kulinarnego świata. Nic w tym dziwnego, stawka jest wysoka. Walka toczy się bowiem nie tylko o atrakcyjne nagrody, ale przede wszystkim o uznanie znanych szefów kuchni, a co za tym idzie, o popularność i pozycję na rynku gastronomii.
W tym roku, przez dwa dni trwania konkursu, zmagania zawodników będzie oceniać Jury w tym samym składzie. Dzięki tej zmianie sędziowie będą mogli wyrobić sobie opinię o całokształcie umiejętności kucharzy startujących w KPP. To z pewnością wpłynie na jeszcze większą transparentność ocen i wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
Zmagania uczestników finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 oceniać będzie Jury w międzynarodowym składzie pod przewodnictwem cieszącego się niezachwianą pozycją w branży gastronomicznej, znakomitego szefa kuchni – Pawła Oszczyka. Za stołem sędziowskim zasiądą również Monika Ignaciuk – dyplomowany mistrz cukiernictwa i doświadczona cukiernik, Piotr Kamieniczny – szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju, Marcin Soból – Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, szef kuchni w restauracji Krasnodwór, Ramón Roteta – właściciel restauracji Ramón Roteta, Gianluca Tomasi – szef kuchni w Cucina Tomasi, wykładowca w Istituto Alberghiero S. Gaetano w Vicenza oraz Krystian Zalejski – doradca kulinarny Selgros C&C i Transgourmet. Nad technicznym przebiegiem konkursu będą czuwać: Paweł Salamon – szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016 oraz Jaroslav Orsevski – szef kuchni w restauracji “Siesta” w Kaunas na Litwie.
18. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dniach 2-3 października br. w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.