Joseph Seeletso kocha podróże. W styczniu br. odpoczywał we Włoszech. Korzystając z okazji odwiedził restaurację Da Vittorio w Begramo, na północy Włoch. Założycielami, właścicielami są Vittorio i Bruna Cerea. Restaurację otworzono w 1966 r., a już w 1970 otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin, drugą w 1996 i ostatnią, czyli trzecią, w 2010 r. To rodzinny biznes, w którym pracują właściciele wraz z piątką swoich już dorosłych dzieci. Joseph miał okazję zobaczyć kuchnię, porozmawiać z szefem kuchni Enrico Cerea o produktach regionalnych, metodach pracy, smakach, trendach i winach. Bycie szefem kuchni oraz jurorem w programie “TOP CHEF” zobowiązuje do stałego kształcenia się, a podróże do takich miejsc jak Da Vittorio najlepiej temu służą.
Następnym przystankiem Joseph’a we Włoszech był region Trentino (Trydent) i Val Di Fassa Canazei – znany dobrze narciarzom. Joseph odwiedził restuarację zaprzyjaźnionego sommeliera, Roberto Anesi, Ristorante El Pael. Na miejscu spędzili długie godziny na rozmowach o łączeniu potraw z winem i wina z potrawami, w czym Joseph się specjalizuje jako jeden z niewielu szefów kuchni w Polsce. Razem z Roberto odwiedził też kilka miejscowych restauracji, które można porównać do naszych polskich góralskich klimatów.
Juror TOP CHEF, Joseph Seeletso jest pochodzącym z książęcej rodziny Botswańczykiem, który kucharskie szlify zdobywał w londyńskim Westminster College. Jest członkiem prestiżowego Klubu Szefów Kuchni. Seeletso jest wytrawnym znawcą win, szefem kuchni i właścicielem Joseph’s Culinary Studio