25 marca w Zespole Szkół nr 1 w Puławach odbyły się obchody Światowego Dnia Kelnera i VIII Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2015”. Uroczystego otwarcia imprezy dokonał Grzegorz Górnik, prezes Akademii Kelnerskiej i Barbara Bińczak, dyrektor ZS nr 1 w Puławach.
W Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Waiter 2015” wzięło udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji. Były to:
Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – opiekun zespołu Katarzyna Czopko – Noworolnik
Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie – opiekun zespołu Anna Przeździak
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach – opiekun zespołu Lucyna Gara
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce – opiekun zespołu Mirosława Barwińska, Joanna Nietupska
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – opiekun zespołu Jolanta Chruścielska
Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu – opiekun zespołu Danuta Treffon
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – opiekun zespołu Jarosław Wojciechowski
Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie– opiekun zespołu Magdalena Biesiadecka
W składzie Jury zasiedli: Adam Michalski (przewodniczący Jury, ekspert kulinarny, mistrz kuchni), Danuta Richert (nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, dyr. szkoły mgr inż. Irena Baran), Jerzy Czapla (mistrz barmaństwa, właściciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów), Paula Górnik („Kelner roku 2012 Lubelszczyzny”, studentka II roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu), Wojciech Ożóg (manager restauracji i hotelu „Ambasadorski” i „Hubertus” w Rzeszowie), Waldemar Szałas (właściciel restauracji i hotelu „Prima” w Puławach).
Mistrzostwa Polski Kelnerów to jedyny taki w Polsce konkurs skierowany przede wszystkim do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim. Cel konkursu to doskonalenie umiejętności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy między szkołami.
Podczas Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2015” młodzież rywalizowała w następujących kategoriach: Test Kelnerski, Konkurs Hydrosommelierski, Improstyl, Wariacje na temat ananasa, Serwis Synchroniczny.
Udział w Teście Kelnerskim polegał na wylosowaniu jednej osoby z każdej drużyny, która zmierzyła się z pytaniami dwujęzycznymi – w jęz. polskim i jęz. angielskim. W teście trzeba było wykazać się dużą wiedzą teoretyczną.
Następnym punktem Mistrzostw był „Konkurs Hydrosommelierski”, polegający na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych.
W tej kategorii najlepszy okazał się Grzegorz Zarzecki z ZSCKR w Rudce.
Następnym konkursem był „Improstyl” – styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu – wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. Tu, każda ze szkół wykazała się własną inwencją twórczą.
Młodzież rywalizowała również w konkursie „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnik musiał wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentować efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości.
Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się bardzo widowiskowy Pokaz Synchroniczny.
Puchar kryształowy i tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2015 otrzymał zespół, który zgromadził największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu. Pierwsze miejsce przypadło Zespołowi Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu. Drugie Zespołowi Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach i Zespołowi Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu. A trzecie Zespołowi Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach, Zespołowi Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz Zespołowi Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie. Wszyscy uczestnicy Mistrzostw otrzymali puchary, dyplomy, medale okolicznościowe, a także cenne nagrody rzeczowe i vouchery, które obejmowały staże w ekskluzywnych Hotelach**** i abonamenty roczne czasopism branżowych.