Junior Culinary Cap – zgłoszenia do 17 stycznia

Wydarzenia

Junior Culinary Cap – zgłoszenia do 17 stycznia

13 stycznia 2020

W tym roku mottem konkursu jest „W dobrej kuchni nie jest ważne to co się gotuje, natomiast ważne jest to, czy nam to smakuje” Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. Concurs jest zorganizowany według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Sam konkurs składa się z dwóch etapów: pierwszy – uczniowie przygotowują własne, autorskie receptury, w których muszą wykorzystać składniki obowiązkowe, którymi w tym roku są: Filet z kaczki, warzywa korzeniowe (dowolny rodzaj) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).
Kreacje kulinarne uczestników będzie oceniać profesjonalne Jury w składzie:
Tomasz Jakubiak (przewodniczacy jury), Jury degustacyjne i techniczne – Zbigniew Kopycki, Artur Musztyfaga, Mariusz Jamroszczyk, Jakub Steuermark, Robert Głyda, Piotr Papież.

Aby wziąć udział w eliminacjach należy danie wykonać, sfotografować i wraz z załącznikami wysłać w terminie do dnia 17 stycznia na adres fundacjakulinarnakielce@gmail.com. Uczestnicy, którzy pomyślnie przejdą pierwszy etap (8 osób) zostaną zaproszeni na finał konkursu, który się odbędzie 05 lutego (środa) w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu Al. Solidarności 34 25-323 Kielce. Początek rywalizacji konkursowych o godz. 9.30.

Realizacja zadania podczas zmagań finałowych, (czyli dokładnym odwzorowaniu nadesłanego zgłoszenia) będzie polegała na:
• Przygotowaniu 6 porcji dania głównego
• Zaprezentowania przygotowanych potraw na talerzach, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników
• Przygotowane potrawy (5 porcji) zostaną poddane ocenie Jury. Jedna porcja zostanie zaprezentowana na stole przygotowanym przez Organizatora. Dozwolone jest wystawienie wizytówki z nazwą szkoły i nazwami potraw.
• Jeśli zażąda tego Jury, uczestnicy konkursu zobowiązani są do udzielenia odpowiedzi na zadane pytania, dotyczące przygotowanych potraw.
• Czas przygotowania potraw konkursowych wynosi 90 minut.
• Drużyny startują w dwóch sesjach czasowych po cztery osoby.
• W jednej sesji czasowej dwóch uczestników wchodzą na stanowisko o określonej godzinie, kolejne dwie osoby w odstępie 15 minut po sygnale Jury technicznego.

Podczas konkursu będą się odbywały warsztaty z carvingu, które przeprowadzi mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech we współpracy z Sylwią Kruszyńską.
W takcie konkursu odbędzie się też pokaz kulinarny Szefów z dywizji Unilever Food Solutions.
Uczestnicy Konkursu otrzymują dyplomy i upominki rzeczowe od sponsorów, a laureaci dyplomy, medale, statuetki i nagrody rzeczowe od sponsorów, zaproszenia na szkolenia kulinarne. Szkoła, której uczestnik zwycięży otrzyma Puchar Grand Prix i podziękowanie za wysiłek i wkład w kształcenie uczniów. Puchar Grand Prix ufunduje zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Pełny regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fundacjakulinarnakielce.pl. 
Konkurs ma charakter otwarty dla publiczności. Każdy kto ma tylko ochotę w dniu konkursu może odwiedzić miejsce zmagań finalistów. Mając w ten sposób możliwość podpatrywania zmagań młodych kucharzy. Organizatorzy zapewnili wiele nagród rzeczowych które będą rozdawane podczas organizowanych konkursów dla publiczności. Będzie to sprzęt AGD oraz vouchery w kwotach 100 – 200 złotowe do takich restauracji i hoteli jak: Restauracja Żółty Słoń, Hotel Binkowski, Bałtowski Zapiecek, Hotel Odyssey, Hotel Tęczowy Młyn, Bałtowski Kompleks Turystyczny.

djalbum_link:213