6 lutego, w Hotelu Kongresowym w Kielcach odbyła się druga już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego “Junior Culinary Cap”. Ośmiu adeptów sztuki kulinarnej tworzyło dania z łososia, soczewicy i pasty bazyliowej. Pierwsze miejsce wywalczył Krzysztof Kowalski z Rzeszowa, drugie Dawid Rozmus z Nowego Sącza, a Karol Starzyk z Kielc uplasował się na trzecim miejscu. Młodych kucharzy oceniało jury złożone ze znanych szefów kuchni w składzie: Tomasz Pawlusek, Zbigniew Kopycki, Piotr Bassara, Grzegorz Miśta, Robert Głyda i Piotr Papież.
Organizatorem jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.