6 lutego w Kielcach odbędzie się 2. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Motto konkursu to „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni”.
Do finału zakwalifikowali się:
Daniel Bewko, Zespół Szkół Zawodowych nr. 4 w Opolu
Szymon Janecki, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Karolina Bogocz, Zespól Szkół Ekonomicznych we Wodzisławiu Śląskim
Arkadiusz Woźniak, Technikum Lider w Lublinie
Karol Starzyk, Zespół Szkół ZDZ w Kielcach
Tobiasz Baluka, Technikum Lider w Lublinie
Dawid Rozmus, Zespół Szkół nr. 1 w Nowym Sączu
Krzysztof Kowalski, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Konkurs jest zorganizowany wg zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fundacjakulinarnakielce.pl.
W trakcie konkursu odbędą się także dwa pokazy: Grzegorza Gniecha, mistrza carvingu oraz Michała Kostrzewy, shusi mastera, właściciel lokalu Shusiya.