Jubileuszowe Mistrzostwa Baristów na EuroGastro 2011

Newsy

Jubileuszowe Mistrzostwa Baristów na EuroGastro 2011

02 grudnia 2010

Na wiosnę odbędzie się jubileuszowa, dziesiąta edycja Mistrzostw Polski Baristów, podczas których międzynarodowe jury wybierze najlepszego baristę w kraju. Konkurs zostanie zorganizowany w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 w Warszawie.

– Mistrzostwa Polski Baristów to najbardziej prestiżowa impreza kawowa w kraju, która przyciąga wielu miłośników i znawców tego napoju. Od pierwszej edycji finał mistrzostw rozgrywa się w trakcie EuroGastro, cieszymy się zatem, że razem będziemy świętować już dziesiątą, jubileuszową edycję. Atmosfera jaka towarzyszy targom, liczni wystawcy reprezentujący rynek kawowy oraz odwiedzający nas koneserzy i znawcy kawy sprawiają, że EuroGastro to idealne miejsce dla tych mistrzostw  – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

Tajemnica małej czarnej

Zaparzenie doskonałej filiżanki kawy to sztuka wymagająca wiedzy i odpowiednich kwalifikacji. Tajemnica idealnej kawy tkwi w umiejętności wybrania, zmielenia, zaparzenia oraz podania tego napoju. Biorąc pod uwagę mnogość gatunków kawy, stopni jej palenia, maszyn do espresso czy rodzajów mleka, przygotowanie mistrzowskiej kawy to wyzwanie. Najlepsi bariści z kraju zaprezentują swoje wyjątkowe umiejętności podczas X Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art oraz III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits rozgrywanych w trakcie targów EuroGastro. Organizatorem zawodów jest Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).

Bariści na start

W półfinałach Mistrzostw Polski Baristów weźmie udział 12 osób, z których do finału przejdzie 6. Uczestnicy w ciągu 15 minut muszą przygotować 4 espresso, 4 cappuccino i 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, tzw. signature drinks. Sędziowie oceniają smak, wygląd prezentowanych napojów oraz technikę ich przygotowywania. Zwycięzca będzie reprezentował nasz kraj na światowych mistrzostwach w Kolumbii.

Bariści biorący udział w Mistrzostwach Coffee In Good Spirits mają 8 minut na przyrządzenie i zaserwowanie 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso. Ocenie jury podlega poprawność obsługi ekspresu, prawidłowe przygotowanie napoju, odpowiedni zapach, smak oraz czas wykonania. Natomiast zawodnicy Mistrzostw Latte Art w 8 minut muszą przygotować i precyzyjnie udekorować finezyjnymi wzorami powierzchnie 6 napojów kawowych – 2 espresso macchiato, 2 cappucino i 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy. Najlepsi z obu konkurencji wyjadą na mistrzostwa świata odbywające się w Maastricht.

– Najważniejsza w rozwoju kultury kawy jest edukacja. Zawody i organizowane przez nas mistrzostwa są świetną platformą umożliwiającą sprawdzenie i porównanie umiejętności baristów. Jest to również doskonała okazja do nauki i zdobycia nowych doświadczeń – mówi Tomasz Obracaj, ambasador SCAE.

XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro po raz kolejny odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją targów objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.

Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl