Na wiosnę odbędzie się jubileuszowa, dziesiąta edycja Mistrzostw Polski Baristów, podczas których międzynarodowe jury wybierze najlepszego baristę w kraju. Konkurs zostanie zorganizowany w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 w Warszawie.
– Mistrzostwa Polski Baristów to najbardziej prestiżowa impreza kawowa w kraju, która przyciąga wielu miłośników i znawców tego napoju. Od pierwszej edycji finał mistrzostw rozgrywa się w trakcie EuroGastro, cieszymy się zatem, że razem będziemy świętować już dziesiątą, jubileuszową edycję. Atmosfera jaka towarzyszy targom, liczni wystawcy reprezentujący rynek kawowy oraz odwiedzający nas koneserzy i znawcy kawy sprawiają, że EuroGastro to idealne miejsce dla tych mistrzostw – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Tajemnica małej czarnej
Zaparzenie doskonałej filiżanki kawy to sztuka wymagająca wiedzy i odpowiednich kwalifikacji. Tajemnica idealnej kawy tkwi w umiejętności wybrania, zmielenia, zaparzenia oraz podania tego napoju. Biorąc pod uwagę mnogość gatunków kawy, stopni jej palenia, maszyn do espresso czy rodzajów mleka, przygotowanie mistrzowskiej kawy to wyzwanie. Najlepsi bariści z kraju zaprezentują swoje wyjątkowe umiejętności podczas X Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art oraz III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits rozgrywanych w trakcie targów EuroGastro. Organizatorem zawodów jest Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).
Bariści na start
W półfinałach Mistrzostw Polski Baristów weźmie udział 12 osób, z których do finału przejdzie 6. Uczestnicy w ciągu 15 minut muszą przygotować 4 espresso, 4 cappuccino i 4 napoje kawowe według własnego pomysłu, tzw. signature drinks. Sędziowie oceniają smak, wygląd prezentowanych napojów oraz technikę ich przygotowywania. Zwycięzca będzie reprezentował nasz kraj na światowych mistrzostwach w Kolumbii.
Bariści biorący udział w Mistrzostwach Coffee In Good Spirits mają 8 minut na przyrządzenie i zaserwowanie 2 irish coffee i 2 drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso. Ocenie jury podlega poprawność obsługi ekspresu, prawidłowe przygotowanie napoju, odpowiedni zapach, smak oraz czas wykonania. Natomiast zawodnicy Mistrzostw Latte Art w 8 minut muszą przygotować i precyzyjnie udekorować finezyjnymi wzorami powierzchnie 6 napojów kawowych – 2 espresso macchiato, 2 cappucino i 2 drinki kawowe na bazie mleka i kawy. Najlepsi z obu konkurencji wyjadą na mistrzostwa świata odbywające się w Maastricht.
– Najważniejsza w rozwoju kultury kawy jest edukacja. Zawody i organizowane przez nas mistrzostwa są świetną platformą umożliwiającą sprawdzenie i porównanie umiejętności baristów. Jest to również doskonała okazja do nauki i zdobycia nowych doświadczeń – mówi Tomasz Obracaj, ambasador SCAE.
XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro po raz kolejny odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją targów objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.
Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl