W tym roku spotkanie dodatkowo związane było z jubileuszem Wydawnictwa Generalczyk, które – jako firma rodzinna – działa na rynku od 20 lat.
– Po raz pierwszy najlepsi szefowie kuchni i właściciele najbardziej prestiżowych polskich lokali zostali wyróżnieni przez Kapitułę Plebiscytu naszego magazynu w 2005 r. Wówczas „Poradnik Restauratora” ukazywał się już szósty rok na rynku w nakładzie 10 100 egzemplarzy, będąc niepodważalnym liderem prasy branżowej skierowanej do osób pracujących w gastronomii. W gronie naszych Szacownych Laureatów są wielkie osobowości świata kulinarnego z pierwszych stron gazet i programów telewizyjnych o najwyższej oglądalności, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wielu innych. Są także ogólnopolskie sieci cateringowe, a obok nich grono restauratorów, którzy bez względu na trendy i mody prowadzą przez lata lokale słynące z doskonałej kuchni tradycyjnej nie licząc na to, że kiedyś trafi do nich… Gwiazdka Michelin – mówiła Beata Marcińczyk, Redaktor Naczelna „Poradnika Restauratora”
Nasze Wydawnictwo obecne jest w branży FMCG już od niemal 20 lat, a w HoReCa od 16! Uroczystości jubileuszowe zaszczycili swą obecnością prezesi, członkowie zarządów i dyrektorzy największych firm działających na terenie Polski.
Część oficjalną w wypełnionej do ostatniego miejsca sali konferencyjnej poprowadził Zbigniew Grochal, aktor Teatru Nowego w Poznaniu. Tegoroczna Gala miała niezwykłych gości. Zaproszenie od naszego Wydawnictwa przyjęli Martin Oxley, dyrektor sekcji handlowej w Ambasadzie Brytyjskiej oraz Michael Dembiński, główny doradca Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej. Tematem ich wykładu były brytyjsko-polskie relacje gospodarcze ze szczególnym uwzględnieniem branż FMCG oraz HoReCa.
Następnie na scenie pojawił się wybitny reżyser filmowy, pisarz i scenarzysta – Ryszard Bugajski z prelekcją pt.: „Układ zamknięty – czy produkcja filmowa w Polsce może być niezależna”. Przypominamy, że w 2011 roku redakcja „Poradnika Handlowca” objęła patronatem branżowym powstający wówczas film Ryszarda Bugajskiego – „Układ Zamknięty” oparty na prawdziwej historii przedsiębiorców branży FMCG, z Januszem Gajosem w roli głównej. Zaangażowanie Wydawnictwa Generalczyk w nagłośnieniu idei filmu zostało docenione przez reżysera, który w Sali Kongresowej na Gali organizacji Niepokonani 2012, podkreślił, że film ten nigdy by nie powstał, m.in. bez wsparcia „Poradnika Handlowca”, a specjalne podziękowania dla „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” znalazły się w napisach końcowych filmu.
Potem dokonano wręczenia prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”. Wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktor Naczelnej „Poradnika Restauratora” Beaty Marcińczyk odebrali przedstawiciele środowiska gastronomicznego.
Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2014
Restauracja Regionalna – Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim
za profesjonalne, kreatywne i nowatorskie podejście do polskich tradycji kulinarnych oraz ich promocję na Mazowszu
Odbiór nagrody: Paweł Bęś, właściciel i Szef Kuchni
Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim funkcjonuje już od 20 lat. Pan Paweł Bęś po skończeniu szkoły gastronomicznej przy ul. Poznańskiej w Warszawie pracował w wielu prestiżowych restauracjach w Warszawie np. francuskiej przy ul. Czackiego, włoskiej De Mario, w Hotelu Forum, w Instytucie Francuskim. Nauki pobierał także w Akademii Kulinarnej Cordon Bleu kończąc szkołę z jednym z najlepszych wyników w jej historii. W „Pałacowej” ziszcza swoje zawodowe marzenia i stara się kreować modę na chodzenie do restauracji – nie tylko na niedzielny, rodzinny obiad!
Restauracja Hotelowa – Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
za nowatorską i autorską kuchnię hotelową w Polsce bazującą na regionalnych składnikach oraz tradycyjnych, historycznych recepturach, charakterystycznych dla regionu
Odbiór nagrody: Bartosz Budnik, Szef Kuchni restauracji Romantyczna
Kuchnia Restauracji Romantyczna w Hotelu Spa Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich razem z całym obiektem współtworzy klimat sprzyjający odpoczynkowi w zgodzie z naturą i niezwykle interesującym miejscem jakimi są Warmia i Mazury. Autorskie przepisy Szefa Kuchni Bartosza Budnika opierają się na doskonałej, polskiej kuchni, której rozkwit przypadał na XVIII wiek. Prawdziwe dzieła kulinarne powstają tu dzięki jego pasji, umiejętności poszukiwania i oryginalności, przy ogromnym szacunku dla natury. Magia Romantycznej polega więc na idealnym połączeniu pomysłu, miejsca i produktu. Tak właśnie dzieje się za sprawą Bartosza Budnika.
Restauracja z renomą – Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy
za zmodernizowane podejście do kuchni polskiej poprzez intrygujące kompozycje smakowe, jej popularyzację oraz wprowadzenie nowego wzorca restauracji na polskim rynku gastronomicznym
Odbiór nagrody: Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek, współwłaściciele
Restauracja & Bar Kuchnia w Bydgoszczy przy ulicy Grodzkiej to lokal, o którym „się mówi”. Kuchnia ma nieco ponad 40 metrów kwadratowych, ale jest największym skarbem Panów Marcinów, bo spełnieniem ich marzeń. Gdy pogoda pozwala lokal rozrasta się o ogródek, ale i tak brakuje miejsc. Pan Marcin Szukaj po ukończeniu Szkoły Gastronomicznej w Bydgoszczy wyjechał do Niemiec, gdzie uczył się zawodu. Po powrocie do kraju pracował w bydgoskiej „Meluzynie”. W wieku 21 lat już jako szef kuchni przeszedł do restauracji, „Gallery”, później do włoskiej „Dolce Vita” . Był też związany z Cukiernią Małgorzaty i Adama Sowy, pracował jako szef kuchni restauracji „Smak”.
Ogólnopolska Restauracja Sieciowa – Zapiecek Pierogarnie Polskie
za doskonały koncept i promocję kuchni polskiej – opartych na tradycyjnych recepturach
Odbiór nagrody: Renata Biskupska, prezes oraz Renata Bytniewska, Dyrektor Zarządzająca siecią Polskie Pierogarnie Zapiecek
Prawdopodobnie pierogi na ziemiach polskich jadane są już od prawie 800 lat! Uległa im nawet królowa Bona, która wprawdzie przywiozła na Wawel włoską kuchnię, ale ponoć tak zagustowała w pierogach, że wolała je od ravioli! Najbardziej smakują te, w których zrobienie wkłada się serce. Miłością Zapiecka jest lepienie pierogów i uszczęśliwianie klientów tradycyjnymi i niepowtarzalnymi smakami polskich pierogów. Walory Zapieckowych pierogów doceniają zarówno dzieci i emeryci, śmiemy twierdzić, że również delegacje państwowe i kościelne.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet, w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Atrakcją wieczoru był koncert legendarnego zespołu „Oddział Zamknięty”, nazywanego polskim Rolling Stones oraz zespołu „The Managers” (zespół menadżerów z branży FMCG)
W miłej atmosferze goście spędzili czas do późnych godzin nocnych. Zapraszamy ponownie za rok!
Fotografie: Mariusz Szczepankiewicz, Patryk Trzcieliński, Maciej Twardowski, Zbyszko Zalewski.
Laureaci Hermesów Poradnika Restauratora:
ROK 2005:
- Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska
- Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
- Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexho Polska
- Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.
ROK 2006:
- Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering
- Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure
- Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering
- Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań
ROK 2007:
- Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal
Meridien Bristol
- Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.
- Restauracja hotelowa: Anders Group
- Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.
- Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin
ROK 2008:
- Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca
- Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso
- Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda”, Poznań
- Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering
ROK 2009:
- Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu
- Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło”
- Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka”, Warszawa
ROK 2010:
- Osobowość gastronomii: Robert Sowa
- Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego
- Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel’s w Łodzi
- Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku
ROK 2011:
- Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller
- Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw – Szef Paweł Oszczyk
- Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.
- Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie
ROK 2012:
- Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek
- Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania
- Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym
- Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku
ROK 2013:
- Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
- Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin
- Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku
- Restauracja Ogólnopolska: Atelier Amaro