Jubileuszowa Gala „Poradnika Restauratora”

Newsy

Jubileuszowa Gala „Poradnika Restauratora”

17 maja 2013

16 maja br. w poznańskim hotelu Sheraton odbyła się Jubileuszowa Gala  „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca”  – XV Wiosenne Spotkanie Producentów i Handlowców FMCG i HoReCa, która dla branż FMCG i HoReCa jest jednym z najważniejszych wydarzeń w roku. Podczas uroczystości wręczone zostały prestiżowe statuetki Hermesów najlepszym handlowcom i przedstawicielom branży HoReCa.  Przypominamy, że „Poradnik Handlowca” jest już 20. rok w sklepach FMCG, a „Poradnik Restauratora” 15. rok w branży HoReCa.

Część oficjalną w wypełnionej do ostatniego miejsca sali konferencyjnej poprowadził Zbigniew Grochal, aktor Teatru Nowego w Poznaniu.  Tegoroczna Gala miała niezwykłych gości. Zaproszenie od naszego Wydawnictwa przyjęli Jörg Rosenow z Federalnego Ministerstwa Wyżywienia, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów – Wydział Żywności i Bezpieczeństwa Żywności oraz Friedemann Kraft,  Radca ds. Rolnictwa, Środowiska i Ochrony Konsumentów Ambasady Republiki Federalnej Niemiec w Warszawie. Pan  Kraft wygłosił prelekcję na temat „Polsko-niemieckie stosunki handlowe w zjednoczonej Europie”.

Następnie Pedro Martinho i Stefan Golonka omówili rozwój branż FMCG i HoReCa w minionym  dwudziestoleciu w Polsce.

Potem dokonano wręczenia prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”. Wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktora Naczelnego „Poradnika Restauratora” Beaty Marcińczyk odebrali przedstawiciele środowiska gastronomicznego. Nagrody Hermesa „Poradnika Restauratora” przyznała kapituła środowiskowa w składzie: Tadeusz Olszański (publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek), Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu i dotacji unijnych w branży HoReCa, prze wodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS) i Edyta Czerwińska (Redaktor Naczelna „Poradnika Restauratora” do kwietnia br.). Laureatów wyłoniono w czterech kategoriach: Restauracja w Regionie, Restauracja Ogólnopolska, Restauracja Hotelowa oraz Osobowość Kulinarna.

Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2013

1.       Restauracja w Regionie

Restauracja Destylarnia w Pałacu Mierzęcin – za nowatorskie łączenie wina z jedzeniem, tak by wzajemnie podkreślały swoje walory i pobudzały zmysły, wykorzystanie lokalnych, ziół z pałacowego ogrodu, ryb z okolicznych jezior i darów pobliskich lasów.

Odbiór nagrody: Dawid Łagowski (szef kuchni) i Katarzyna Świątkowska (menedżer Pałacu Mierzęcin)

2.       Restauracja Hotelowa

Restauracja Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku – za nowatorską kuchnię hotelową w Polsce pod względem kompozycji potraw w menu, wykorzystania produktów regionalnych i stosowanych technik kulinarnych.

Odbiór nagrody:  Adam Kotomski i Witek Iwański  szefowie  kuchni Hotelu Narvil

3.       Restauracja Ogólnopolska 

Atelier Amaro – za zmodernizowane podejście do kuchni polskiej poprzez intrygujące kompozycje smakowe, jej popularyzację na arenie międzynarodowej, oraz wprowadzenie nowego wzorca restauracji na polskim rynku gastronomicznym.

 Odbiór nagrody:  Wojciech Modest Amaro z małżonką Agnieszką

4.       Osobowość gastronomii

Krzysztof Szulborski  – za promowanie kuchni polskiej w kraju i zagranicą oraz

za zaangażowanie w działalność edukacyjną na rzecz rozwoju polskiego rynku HoReCa.

 

Po raz pierwszy w historii Wydawnictwa wręczono Jubileuszowe wyróżnienia  firmom, które od 20 lat współpracują z „Poradnikiem Handlowca”. O to nagrodzeni: Agros-Nova Sp. z o.o. – za markę soków Fortuna; Bakoma Sp. z o.o. –  za markę jogurtów Bakoma; Coca Cola HBC Polska Sp. z o.o. – za markę napoju gazowanego Coca-Cola, CPP Toruń Pacific Sp. z o.o. – za markę płatków Nesquick, Diageo Polska Sp. z o.o. – za markę wódki Smirnoff, Ferrero Polska Sp. z o.o.  – za markę kremu do smarowania Nutella oraz za markę Kinder Niespodzianka, Grupa Inco S.A. – za markę płynu do mycia naczyń Ludwik, Grupa Maspex Wadowice – za markę śmietanki do kawy Cremona, Hochland Polska Sp. z o.o. – za markę serów topionych w krążkach Hochland, Hortex  Holding S.A. – za markę soków Hortex, Kompania Piwowarska S.A. – za markę piwa Lech, Kotanyi Polonia Sp. z o.o. – za markę przypraw Kotanyi, Lotte Wedel Sp. z o.o. – za markę czekolady E. Wedel, Mars Polska Sp. z o.o. – za markę karmy dla zwierząt Pedigree, Mokate Sp. z o.o. – za markę kawy Mokate Cappuccino, Mondelez Polska S.A. – za markę kawy Jacobs oraz za markę czekolady Milka, Nestle Polska S.A. – za markę Nescafe oraz za markę Winiary, Perfetti Van Melle Polska Sp. z o.o. – za markę lizaków Chupa Chups, Pernod Ricard Polska – za markę wódki Wyborowa, Prima Poland Sp. z o.o. – za markę kawy Prima Cafe, PZ Cussons Polska S.A. – za markę proszku do prania E, Reckitt Benckiser (Poland) S.A. –  za markę proszku do prania Bryza, Storck Sp. z o.o. – za markę gumy rozpuszczalnej Mamba, Strauss Cafe Poland Sp. z o.o. – za markę kawy MK Cafe, Tchibo Warszawa Sp. z o.o. – za markę kawy Tchibo, Unilever Polska Sp. z o.o. – za markę herbaty Lipton, za markę Knorr, Wrigley Poland Sp. z o.o. – za markę gumy Orbit, Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o. – za markę Margaryna Słoneczna, Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. – za markę Olej Kujawski, Zott Polska Sp. z o.o. – za markę jogurtów Zott, Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o. – za markę napoju gazowanego Pepsi oraz za markę napoju gazowanego Mirinda.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet. Atrakcją wieczoru był tort urodzinowy Wydawnictwa, koncert Anny Dereszowskiej oraz zespołu The Managers (zespół menadżerów z branży FMCG w którym gościnnie zagrał Michał Bobrowski, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Poradnik Handlowca).

W uroczystości wzięła rekordowa grupa zaproszonych gości: przedstawicieli polskich i zagranicznych sieci handlowych, przedstawicieli producentów czołowych firm krajowych i zagranicznych z sektora FMCG i HoReCa, przedstawicieli organizacji zrzeszających handlowców (POHiD, NRZHiU), reprezentantów środowisk naukowych oraz agencji badawczych.

Zapraszamy ponownie za rok.