Joel Robuchon, światowej sławy restaurator i szef kuchni, zmarł 6 sierpnia w swoim domu w Genewie – poinformowali jego współpracownicy. Miał 73 lata. Prawie dwadzieścia należących do niego restauracji zdobyło ponad 30 gwiazdek Michelin. Francuski dziennik Le Figaro podał, że przyczyną śmierci była choroba nowotworowa.
Joel Robuchon w 1990 r. otrzymał prestiżowy tytuł “najlepszego kucharza stulecia”, przyznany przez przewodnik kulinarny Gault&Millau. Był uważany za perfekcjonistę.
– Im starszy się staję, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że prawda jest taka: im prostsze jedzenie, tym bardziej może być wyjątkowe – powiedział Robuchon w jednym z wywiadów w 2014 r.
– Nigdy nie staram się mieszać więcej niż trzech smaków w jednym daniu, lubię wchodzić do kuchni ze świadomością, że (…) składniki są łatwe do wykrycia – dodał.
Robuchon urodził się w 1945 r. w Poitiers w zachodniej Francji i szybko awansował na stanowisko szefa kuchni w Hotelu Concorde La Fayette w Paryżu. Został nim w wieku 29 lat.
Reuters zwraca uwagę, że podobnie jak w przypadku wielu innych znanych szefów kuchni, jego nazwisko także stało się marką samą w sobie. Pozwoliło to na otwarcie sieci restauracji od Las Vegas do Szanghaju przez Bangkok, Makau, Tokio i Nowy Jork.
Prawie dwadzieścia restauracji należących do francuskiego restauratora na trzech kontynentach zdobyło ponad 30 gwiazdek Michelin.
Źródło: Reuters
fot: NICOLAS TUCAT / AFP