1-5 maja br. w Daejeon odbył się 35. Walny Zjazd WACS pod hasłem – „Jak nakarmić Planetę w przyszłości”. To prestiżowe wydarzenie dedykowane było szefom kuchni oraz ekspertom kulinarnym z całego świata.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji była Pierwsza Dama Korei Południowej, Kim Yoon Ok – Honorowy Przewodniczący Kongresu. Polskę reprezentowali: Jarosław Uściński, vi-ce Prezes OSSKiC, Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum HoReCa oraz Joanna Ochniak. Joanna Ochniak, po dwóch latach pełnienia stanowiska Women in WACS na Polskę awansowała na Przewodniczącą Women in WACS na cały świat. Osobiste gratulacje złożył Prezes WACS, Gissur Gudmundsson. W swoim przemówieniu Joanna Ochniak podkreśliła, że będzie „realizować nowe wyzwania i ma nadzieję nie zawieść kobiet gastronomii na całym świecie”.
Celem Kongresu było zwrócenie uwagi na rosnącą rolę zawodu szefa kuchni w walce z narastającym głodem na świecie oraz podkreślenie odpowiedzialności jaka z tego tytułu spoczywa na członkach Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. Podczas Kongresu miały również miejsce konkursy kulinarne z udziałem szefów kuchni z całego świata. Odbywał się m.in. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Daejeon 2012 zorganizowany specjalnie na okoliczność Kongresu oraz finały Global Chefs Challenge oraz Hans Bueschkens Young Chefs Challenge. Odbyło się także sporo imprez towarzyszących takich jak: Międzynarodowy Festiwal Jedzenia i Kultury, kulinarne show po przywództwem Billego Gallaghera i młodych adeptów kucharstwa, próba ustanowienia rekordu Guinessa na „Zdjęcie z największą ilością szefów kuchni w kucharskich uniformach” (stawiło się ich aż 2111) oraz koncerty muzyczne.