Jesień to pora obfitująca w jabłka, gruszki, śliwki, dynie czy grzyby, po które chętnie wybieramy się do lasu. To właśnie owoce i warzywa z tego sezonu, a także uzyskiwane z nich przetwory jak soki, konfitury i marynaty królują podczas odbywających się licznie o tej porze roku festiwali kulinarnych i jarmarków jak Dolnośląskie Święto Owoców i Warzyw pod hasłem „Dary jesieni” czy trwający właśnie na wrocławskim Rynku Ekojarmark.
Jesień zawitała również w kartach dań wrocławskich restauracji. Coraz więcej szefów kuchni stawia na sezonowość w menu, dzięki czemu o każdej porze roku mogą zapewnić swoim gościom różnorodność smaków z wykorzystaniem świeżych i naturalnych składników.
– Wraz z nadejściem jesieni stworzyliśmy zupełnie nową kartę dań, na bazie sezonowych produktów, które oferuje nam ta pora roku – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – Naszym gościom proponujemy krem z dyni z dzikimi grzybami i szałwią, terrinę z dziczyzny i foie gras z chutneyem ze śliwki czy comber z sarny z czerwoną kapustą, batatami i jeżynami.
W Food Art Gallery potrawy przygotowywane są z najwyższą dbałością o szczegóły. Wyjątkowy charakter restauracji jest doskonale widoczny w kunsztownym minimalizmie potraw, ich zmysłowości i estetyce. Co ważne, dania w Food Art Gallery powstają od podstaw na miejscu, z wykorzystaniem wyłącznie najwyższej jakości składników pochodzących z własnych ekologicznych upraw i od lokalnych dostawców. Poza stałą kartą Food Art Gallery oferuje również co tydzień inne lunch menu, dzięki czemu goście mogą w pełni cieszyć się produktami, które w danym sezonie są najsmaczniejsze.
Warto korzystać z tego, co daje nam natura. Sezonowe owoce i warzywa stanowią nie tylko podstawę zdrowej i urozmaiconej diety. Stwarzają również nieskończone możliwości kreatywnych kombinacji na talerzu. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji warto zwrócić szczególną uwagę na to, co sezonowo oferują lokalne restauracje i sprawdzić, czym zaskoczą szefowie kuchni.