Jesienna propozycja od Art Restauracji

Wydarzenia

Jesienna propozycja od Art Restauracji

22 września 2016

Na przełomie września i października Art Restauracja i szef kuchni Grzegorza Pomietło wprowadza jesienną odsłonę swojej karty, a w niej kilka nowości z regionalnymi dodatkami oraz wszechobecna dynia i grzyby.

W karcie znajdziemy wiele potraw z rozgrzewającymi dodatkami, odpowiednimi na nadchodzącą porę roku, w tym policzki wołowe duszone w Podpiwku Kujawskim z imbirem. Ciekawymi propozycjami są risotto z rydzami i regionalnym serem Ślubowskim, a na inne okazje – polski śledź w borowikach. Jesień to najlepszy czas na rozgrzewające zupy i tu mamy coś smakowitego – bulion grzybowy z pierożkami cielęcymi i Kwaśnica po Wrocławsku. Dla ceniących lżejsze dania jesienna sałatka ze smażoną dynią oraz szpinakowe tagliatelle z kurkami. Z ryb nowość to filet z sandacza z konfiturą z papryki, pieczonymi ziemniakami i sosem dyniowym. Z dań mięsnych jesienią królować będzie filet z perliczki, na purée z dyni i chipsy z ziemniaka truflowego oraz stek z polędwicy wołowej podawany z frytkami z dyni Hokkaido i karmelizowaną cebulą. Na koniec pozostają desery z brownie gryczanym z purée gruszkowym na czele oraz jabłko karmelizowane z tymiankiem.