11-24 września Łódź stanie się kulinarną stolicą Polski. To termin, w którym po raz pierwszy odbędzie się Jemy w Łodzi Food Fest – dwutygodniowy festiwal kulinarny organizowany przez portal jemywlodzi.pl i Łódzkie Centrum Wydarzeń.
W imprezie weźmie udział 45 łódzkich restauracji, które łącznie przygotują dla swoich gości ponad 120 festiwalowych dań do wyboru. Tym, co wyróżnia Jemy w Łodzi Food Fest są tematyczne trasy kulinarne i liczne wydarzenia towarzyszące. W pierwszym tygodniu (od 11 do 17 września) startują trasy street foodu (burgery i spółka), kuchni azjatyckiej i owocowych słodkości, w drugim (od 18 do 24 września): grande pasta, czyli włoskie makarony, kuchnia roślinna i napoje na bazie kawy. Na tym nie koniec – dla fanów owoców morza i podrobów stworzono dwa tematyczne weekendy, w wybranych restauracjach będzie można również skosztować kilkudaniowych zestawów degustacyjnych.
Organizatorzy pomyśleli nie tylko o tych, którzy stołują się na mieście, ale też o miłośnikach gotowania. Dla nich przygotowano kulinarne pokazy, szkolenia, prelekcje i degustacje. Wśród 20 wydarzeń towarzyszących można wymienić między innymi spotkania z Samar Khanafer (autorką książki Hummus, za’atar i granaty), warsztaty kuchni azjatyckiej i włoskiej dla dorosłych i dzieci, degustację win, quiz sprawdzający wiedzę o łódzkiej gastronomii czy francuskie śniadanie w piekarni Montag. Cukiernia Cocoart’s wprowadzi gości w świat nowoczesnych deserów i lodów naturalnych, bariści z Owoców i Warzyw nauczą rozpoznawać dobrą kawę, piwowarzy z Klubopiwiarni opowiedzą, jak samodzielnie wyprodukować piwo, zaś w manufakturze Chocolate Story będzie można przygotować własne praliny.
Poza organizatorami, w przygotowanie Jemy w Łodzi Food Fest zaangażowali się również partnerzy wydarzenia: Kuchnie Świata (partner główny) oraz pozostali: studio kulinarne Book&Cook, firma Elpro i Idea Hub. Kuchnie Świata nie tylko zdradzą amatorom tajniki kuchni azjatyckiej, ale również zorganizują bezpłatne szkolenie dla łódzkich szefów kuchni, Book&Cook będzie gościł festiwalowych uczestników w swojej kuchni, Elpro (specjaliści od systemów sprzedażowych dla gastronomii) wspierają stronę informatyczną, a Idea Hub (przestrzeń coworkingowa) zorganizuje otwarte szkolenia biznesowe związane z tematyką gastronomii i kulinariów.
Więcej informacji na temat Jemy w Łodzi Food Fest udzielają:
Jemy w Łodzi: Izabella Borowska, tel. 609 57 2000, kontakt@jemywlodzi.pl
Tematyczne trasy kulinarne
Burgery i Spółka 11-17.09.
Gastromachina, House of Sushi, Klubopiwiarnia, MOTYWY, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Senoritas, Szpulka, Szyby Lustra, Wall Street BBQ
Trasa azjatycka 11-17.09.
House of Sushi, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Susharnia, Sushi w dłoń, Sushi Zielony Chrzan, Szwalnia Smaków, Zjadliwości, Złoty Imbir
Owocowe Słodkości 11-17.09.
Bawełna, Cocoart’s, Hort Cafe, Lokal, Montag, MOTYWY, Owoce i Warzywa, Pączek&Spółka, Porcja, Prosto z mostu, Rajskie Jadło, Sushi w dłoń, Szwalnia smaków, Vapiano
Weekend z owocami morza 14-17.09.
Angelo Ristorante, Bawełna, DOKI gastrobar, Essenza Italiana, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, MOTYWY, Quale Restaurant, Vapiano
Grande Pasta 18-24.09.
Angelo Ristorante, Bawełna, DOKI gastrobar, Essenza Italiana, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, Peperoncini, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Tawerna Pepe Verde, Vapiano
Roślinna Łódź 18-24.09.
Lokal, MOTYWY, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Sushi w dłoń, Zjadliwości
Kawa Alternatywnie 18-24.09.
Cocoart’s, Kawiarnia w Podwyrku, La Vende Manufaktura, Montag, Owoce i Warzywa, Prosto z mostu, Szpulka, The Brick
Weekend z podrobami 21-24.09.
Galicja, Klubopiwiarnia, La Vende Manufaktura, Lokal, Rajskie Jadło, Restauracja na Zdrowie, Servantka, Stacja Street Food, Szwalnia Smaków Szpulka, Szyby Lustra, Tubajka, Wall Street BBQ
Menu degustacyjne 11-17.09.
Angelo Ristorante, Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Gastromachina, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości
Menu Degustacyjne 18-24.09.
Angelo Risorante, DOKI gastrobar, Fatamorgana, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości
Wydarzenia towarzyszące
I Tydzień
11.09. Owoce morza z Kuchniami Świata – szkolenie dla szefów kuchni (Ashanti)
11.09. W świecie kuchni azjatyckiej – wykład Dariusza Richtera z Kuchni Świata (Book&Cook)
12.09. Wypieki w nowoczesnej odsłonie – warsztaty z degustacją (Cocoart’s)
12.09. Skuteczny marketing restauracji – szkolenie (Idea Hub Manufaktura)
14.09. Lody – u nas naturalnie – szkolenie (Cocoart’s)
14.09.Degustacja komentowana Wojciecha Bońkowskiego (Klub Wino)
15.09. Tajniki warzenia piwa – spotkanie z degustacją (Klubopiwiarnia)
16.09. Kawiarka – instrukcja obsługi – warsztaty (Owoce i Warzywa)
16.09. Monoporcje – szkolenie z degustacją (Cocoart’s)
16.09. Kuchnia azjatycka – warsztaty dla dzieci (Pracownia Tytka)
17.09. Francuskie śniadanie z Montagiem (Montag)
II Tydzień
18.09. Prowadzenie działalności kreatywnej od kuchni – spotkanie z Samar Khanafer (Idea Hub Manufaktura)
18.09. Meze – królestwo przystawek -pokaz z degustacją Samar Khanafer (Book&Cook)
19.09. W świecie kuchni azjatyckiej – pokaz z degustacją (Book&Cook)
20.09. Quiz barowy (Klub Wino)
21.09. Słodki świat czekoladowych pralin – warsztaty z degustacją (Chocolate Story)
22.09. Tajniki warzenia piwa – spotkanie z degustacją (Klubopiwiarnia)
22-24.09. Warsztaty kuchni włoskiej dla dzieci i dorosłych (Vapiano)
23.09. Od neski do kaw speciality – degustacja (Owoce i Warzywa)
23.09. Wegetariańska kuchnia włoska – warsztaty dla dzieci (Pracownia Tytka)