Ideę koncepcji „Kulinarnego Szlaku Turystycznego” zainspirował fakt, że w Kotlinie Jeleniogórskiej i Karkonoszach nie ma kuchni regionalnej, która mogłaby być jego gastronomiczną wizytówką. Mieszkańcy to powojenni imigranci, którzy zaszczepili tu kulturę i tradycje kulinarne z Kresów, Podlasia, Wielkopolski, Podhala, Śląska i innych regionów geograficzno-kulinarnych.
Na mapie „Kulinarnego Szlaku Turystycznego – Kuchnia Polska”, czyli projektu marketingowego Janusza Stańczyka, promującego narodową kuchnię w jej 12 regionalnych smakach i odmianach, znajduje się Jelenia Struga SPA RESORT. Ze względu na swą unikatową lokalizację hotelowa restauracja Villa specjalizuje się w serwowaniu dań kuchni myśliwskiej w wydaniu Wellness – szlachetne mięsa w delikatnych i lekkich kompozycjach z owocami, m.in.: rosół z bażanta ze swojskim makaronem, stek z dzika pieczony z jabłkami czy piekielne lody z suszoną borówką. W Jeleniej Strudze SPA RESORT wszystkie potrawy i napoje przygotowywane są na bazie krystalicznie czystej górskiej wody. Niektóre z dań w karcie oznaczone są specjalnym symbolem jako antyoksydacyjne, czyli oczyszczające organizm z wolnych rodników.
Projekt „Kulinarnego Szlaku Turystycznego – Kuchnia Polska” to początek profesjonalnego programu promującego naszą narodową kuchnię jako autentyczny, mocny i wiarygodny element marketingu narodowego. Skupienie wszystkich polskich kulinarnych smaków, w tym szlachetnej kuchni myśliwskiej, w połączeniu ze wspaniałymi pejzażami regionu jeleniogórskiego może sprawić, że „Kulinarny Szlak Turystyczny” stanie się trasą, którą będą licznie podążać polscy i zagraniczni turyści – smakosze. Idei patronuje “Poradnik Restauratora”.
Kuchnia Myśliwska
MENU
Przystawki
Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście
Comber zajęczy z kaparami i grzybami w sosie śliwkowym
Zupy
Rosół z bażanta z domowym makaronem
Zupa z łosia z kiszonymi ogórkami
Dania główne
Gulasz z dzika po karkonosku z plackami ziemniaczanymi i strąkami groszku cukrowego
Filet z jelenia w sosie wiśniowym podawany z ziemniakami w bekonowej otoczce i sałatką wiosenną
Stek z dzika z jabłkami w sosie borowikowym z ziemniakami w folii i groszkiem cukrowym
Zrazy zawijane z sarny z opiekanymi ziemniakami, sosem jałowcowym sałatką wiosenną
Comber z Jelenia ze smardzami, gotowanymi ziemniakami i modrą kapustą
Gołąbki z dziczyzny w liściach winogron w sosie morelowym
Desery
Lody żurawinowe a la Jelenia Struga
Piekielne lody z suszonymi borówkami – deser dla prawdziwych mężczyzn
Racuszki w polewie jagodowej
(Fot.: www.kulinarnyszlak.pl)