Aby poznać wszystkie najciekawsze i najnowsze miejsca Jeżyc, dzielnicy Poznaia trzeba wziąć udział w wydarzeniu ChceJeżyce, które odbędzie się 21 maja w Concordia Design. Poznańskie centrum designu przygotowało już trzecią edycję tej imprezy, której celem jest pokazanie w jednym miejscu, w pigułce jeżyckiego temperamentu. W programie m.in.: śniadanie filmowe, podchody miejskie, zwiedzanie z przewodnikiem, warsztaty rzemieślnicze, stylizacje, skoki na trampolinie, a także „Jeżycki Foodlab” – czyli dania inspirowane Rynkiem Jeżyckim oraz wieczorne disco. Powstanie też specjalna mapa punktów do obowiązkowego zobaczenia.
– Formuła ChceJeżyce jest bardzo otwarta. Chcemy poznawać miejsca, które pojawiły się na Jeżycach w ostatnich latach, ale przede wszystkim pokazaż jak wspólnie możemy działać, bawić się i żyć w tym mieście w ciekawy sposób. Concordia jako centrum designu zlokalizowana niejako na wejściu do tej dzielnicy i na co dzień otwarta na różne inicjatywy stała się w naturalny sposób gospodarzem tego jeżyckiego święta – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz właścicielka Concordia Design.
Co będzie się działo podczas trzeciej edycji ChceJeżyce?
Dzień rozpocznie się od śniadania filmowego z Short Waves Festiwal, po którym chętni wyruszą na zwiedzanie Jeżyc z przewodnikiem – wejść będzie można m.in. na teren zabytkowej ZAJEZDNI, której właściciel ZAJEZDNIA POZNAŃ został mecenasem wydarzenia. Jeżyckie podchody z mapą to z kolei propozycja dla tych, którzy wolą zwiedzać samodzielnie. Uczestnicy odwiedzą wskazane jeżyckie punkty i będą mieli do wykonania kreatywne zadania – na najszybszych czekać będą nagrody. Nie lada gratką będzie casting do filmu o Jeżycach, który w tym dniu przeprowadzi działające w sercu dzielnicy studio filmowe – Guzikowcy. A miłośnicy gier planszowych zapewne odnajdą swoją wymarzoną rolę w jednym ze scenariuszy gier prezentowanych przez sklep Albertus.
Na Jeżycach świetnie rozwinęły się inicjatywy wspierające drobne rzemiosło. Podczas tej edycji wydarzenia będzie można zrobić sobie wraz z pracownią Wood & Job drewnianą skrzynkę na owoce. Uczestnicy będą mogli także wziąć udział w zajęciach jogi i tai chi lub poskakać na trampolinie, nauczyć się wiązać chustę, a nawet dopisać swoją myśl do zbioru dobrych jeżyckich zasad. Ukoronowaniem wydarzenia będzie „Jeżycki Foodlab” – czyli dania inspirowane Rynkiem Jeżyckim serwowane z pierwszej w Polsce mobilnej kuchni i wreszcie prawdziwe jeżyckie disco.
Już po raz drugi wydarzeniu ChceJeżyce towarzyszy projektowanie specjalnej mapy, która prezentuje subiektywny wybór najciekawszych jeżyckich miejsc, które koniecznie trzeba zobaczyć. Mapa będzie dostępna we wszystkich zaangażowanych w tę inicjatywę miejscach.
Program III edycji ChceJeżyce:
10.30 – 12.00_ Jeżyckie Śniadanie Filmowe z Short Waves Festival.
Śniadanie i pokaz filmów krótkometrażowych wybranych przez załogę festiwalu Short Waves, który oczywiście rezyduje na Jeżycach!
12.00 – 14.00_ ChceJeżyce z przewodnikiem i mapą.
Zwiedzanie Jeżyc, m.in. terenu placu na terenie zabytkowej Zajezdni tramwajowej
12.00 – 14.00_ Podchody jeżyckie.
Uczestnicy z mapami w rękach ruszają w poszukiwaniu kolejnych punktów, a w każdym mają specjalne zadania do wykonania (zapisy wkrótce).
12.00 – 15.00 _ Prezentacje miejsc partnerskich czyli wielki kram jeżyckich różności.
M.in.:
– warsztat stolarski – robimy drewniane skrzynki na owoce z Wood & Job,
– warsztaty PILATES meets deepWORK z Pracownią Pilates Marty Rybko
– warsztat wiązania chusty z Matecznikiem,
– warsztat stylizacji z Projekt Iwona Rychlewicz,
– skoki na trampolinach z Zebra Fitness,
– wyklejanie wielkiego jeżyckiego jeża ze Sztuką na Winklu i Wytwórnią Sukcesu.
12.00 – 15.00_Jeżyckie rozgrywki z księgarnią Albertus.
12.00 – 15.00_Giełda plakatów filmowych z Kino Rialto.
12.00 – 15.00_Casting do filmu jeżyckiego z GUZIK OWCY Creative films.
Można wziąć udział w castingu i…czekać na rolę życia:)
20.00_Jeżycki Foodlab – dania inspirowane Jeżyckim Rynkiem serwowane z pierwszej w Polsce kuchni mobilnej. Wszystkie dania będą na bazie świeżych warzyw i produktów dostępnych na Rynku Jeżyckim. Będą buraczki, ziemniaki, szparagi, fasolka – w tradycyjnych i bardziej ekstrawaganckich wersjach.