4 maja br. odbyła się w ramach Święta Pstrąga Górskiego w Jaworzu k. Bielska-Białej II edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Jaworzański Pstrąg.
Do zmagań konkursowych przystąpiło 8 profesjonalnych drużyn: Restauracja & Cafe Lunita (Bielsko-Biała) oraz Restauracja & Apartamenty Grępielnia (Bielsko-Biała), Restauracja-Gospoda Zdrojowa (Jaworze), Sulbin-Team (Garwolin), Panorama Smaku (Bukowina Tatrzańska), Terma Białka Park Wodny Bania (Białka Tatrzańska), Moravia Team (Ostrawa, Republika Czeska), Hotel Marlene (Oszczadnica, Słowacja).
Jury konkursowe: Agnieszka Hajbura-Michałowska, v-ce prezes Stowarzyszenia Adgustum, Carlos Gonzalez-Tejera, ekspert kulinarny Stalgast, Martin Peter Groschang, ekspert kulinarny, Piotr Szczygielski Sekretarz OSKIC, Rafał First, szef kuchni Hotelu Wodnik w Bełchatowie.
Przygotowane dania, których myślą przewodnią był pstrąg górski, czarowały zarówno smakiemu jak i aranżacją talerzy.
Pierwsze miejsce przypadło drużynie z Hotelu Marlene – wędzony pstrąg z ziemniaki z bryndzą i boczkiem oraz grillowaną cytryną. Drugie zespołowi Moravia Team – pstrąg po morawsku z sosem koperkowym, warzywami i puree ziemniaczanym, a trzecie ekipie z Panoramy Smaku – filet z pstrąga sous vide z tymiankiem cytrynowym, warzywa gotowane w głębokim maśle, rabarbar gotowany w truskawkach, kaszotto jęczmienne.