5 maja br. odbędzie się w Jaworze I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Jaworzański Pstrąg 2013″. Celem konkursu jest promowanie produktu regionalnego jakim jest Jaworzański pstrąg kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej – rybackiej – obszaru objętego działalnością LGR Bielska Kraina /Bestwina, Czechowice-Dziedzice, Jasienica, Jaworze oraz Wilamowice; wyłonienie sztandarowego produktu kulinarnego z pstrąga z terenu LGR Bielska Kraina; zebranie przepisów i receptur potraw z pstrąga, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji na temat potraw związanych z obszarem LGR Bielska Kraina; promocja zdrowej żywności, ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z pstrąga, z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem produktów regionalnych.
Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki. Organizatorem jest Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki wraz z Lokalną Grupą Rybacką Bielska Kraina.
Kontakt: Wiesław Wróblewski tel. 607 79 15 20
Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki i Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim wraz z Karczmą Góralską w Ustroniu zaprasza również na święto Kuchni Regionalnej podczas II Zbójnickiej Majówki w dniu 01 maja w programie pokazy dań z jagnięciny i baraniny.