Olimpiada Kulinarna w Stuttgarcie to dla wielu z nas marzenie i cel. Dla małej grupy, która przeszła mordercze eliminacje i ciągle trenuje, poświęcając setki godzin na kształtowanie siebie, swojego charakteru to fakt.
Muszę to powiedzieć – jestem dumny z miejsca, w którym dziś jesteśmy. To po raz pierwszy nie jedna lecz dwie drużyny narodowe reprezentować będą Polskę w tych najcięższych kategoriach. Pewnie, że aby w ogóle o tym pomyśleć potrzeba kilku składowych. Po pierwsze liderzy gotowi podjąć wyzwania budowania zespołu, po drugie należy zbudować potężny blok partnerów i sponsorów gwarantujący najlepsze warunki pracy dla przyszłej drużyny. Teoretycznie mając te dwie niewiadome możemy podjąć działania. Proste? Oj nie. Żeby móc zbudować taką instytucję trzeba wcześniej uzyskać zaufanie z każdej strony. OSSKIC od lat z mniejszymi i większymi sukcesami para się tą dyscypliną.
Co 4 lata Puchar Świata i co 4 lata Olimpiada Kulinarna. Dwa największe wydarzenia kulinarnego świata. Co ciekawe w rozpoczynającej się już 14 lutego Olimpiadzie drużyn narodowych weźmie udział 26 zespołów profesjonalistów oraz 22 juniorów. Co znaczy, że nie każdy pretendujący kraj dostanie taką szansę. To także wynik możliwie aktywnego uczestnictwa naszego stowarzyszenia i kraju w strukturach World Chefs i dobre relacje.
Skoro już mamy liderów i budżet zabieramy się do budowania trzonu drużyn. Stan na dziś jest taki:
• Trener i selekcjoner – Sebastian Krauzowicz
• Kapitan zespołów – Bartosz Peter
Dużym wsparciem są Joanna i Janusz Profus odpowiedzialni m.in. za słodką pracę oraz Lech Pluciński wspierający zespół. Prace zaplecza, jak wspomniany trzon sponsorów oraz cała logistyka i kwatermistrzostwo, to Mirek Reszczyk i ja. Dariusz Zahorański ma za zadanie koordynację planów/realizacji zgodnie z ustaleniami i tym samym wsparcie zarządu w realizacji projektu.
Skład Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – kadra seniorów (w tym trzech zawodników rezerwowych):
Bartosz Peter – kapitan
Michał Świerad – cukiernik
Mariusz Roch – kucharz
Marcin Gruszka – kucharz
Dawid Grucel – kucharz
Michał Kuduk – kucharz
Maciej Hippler – kucharz
Adam Woźniak – kucharz
Filip Cwojdziński– kucharz
Skład Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy – kadra juniorów (w tym trzech kucharzy rezerwowych):
Emil Guzik – kucharz
Daniel Warszawski – kucharz
Damian Hirt – kucharz
Adam Rzęski – kucharz
Kamil Poćwiardowski – kucharz
Krzysztof Kowalski – kucharz
Karol Piotrowski – kucharz
Mateusz Galbarczyk – kucharz
Bartosz Wicherek – kucharz
Od kilku tygodni nasz dobry duch Kurt Scheller (nawiasem mój szef, gdy zatrudniał mnie w hotelu Bristol 100 lat temu) oraz sędzia konkursów międzynarodowych Daniel Major – szef hoteli głównie w krajach półwyspu Arabskiego oraz przyjaciel Kurta i mój. Są z nami od kilku treningów i po prostu punktują każdy nawet najmniejszy błąd, jak sędzia zewnętrzny, co pozwala jeszcze lepiej i precyzyjniej pracować i tworzyć. Od kilkunastu miesięcy w ultranowoczesnym Instytucie Kulinarnym Transgourmet – naszego sponsora strategicznego – drużyny trenują niemal co tydzień z naprawdę małymi przerwami. Muszę przyznać, że w kuchni olimpijskiej jest bardzo podobnie jak sportowej. Treningi, praca i czas są składowymi jakości i przygotowania dla samej Olimpiady. Mamy ogromny szacunek do pracy zespołu, do każdego z tych kucharzy z osobna. Dzięki wielu treningom mamy drużyny, które pracują bez paniki, porozumiewają się gestami, zdawkowymi hasłami i komendami. Każdy ma rozpisane swoje zadania i wręcz na kartce papieru wraz z czasami odkreśla zrealizowanie etapy. To niezbędne narzędzie, żeby finalnie spotkać się o jednym czasie z ukończonymi zadaniami. Brzmi to może mało logicznie, ale uwierzcie, że jest logiczne i bardzo precyzyjne. Nie możemy Wam niestety pokazać żadnej z prac, ponieważ do samego końca obowiązuje tajemnica. Wszystkie zespoły, które znamy czynią podobnie i do samego końca utrzymują w tajemnicy swoje prace. Sam wyjazd to także gigantyczne przedsięwzięcie. Pakowanie absolutnie w każdym szczególe, punkt po punkcie, setek naczyń, produktów, przypraw i form. Porcelana i wspierające aranżację naczynia/meble to kawał logistyki, która wymagać będzie wielkiej koncentracji. Na miejscu w Niemczech czeka nas ogromny worek doznań: stres, radość, napięcie, zmęczenie, uśmiech i moc smaku.
Muszę także wspomnieć o dwóch zawodniczkach w naszych barwach startujących indywidualnie:
Starty indywidualne/prezentacja i ekspozycja sztuki cukierniczej:
1. Angelika Chwyć – cukiernik
2. Renata Martyna – cukiernik
Naprawdę złote ręce i wspaniałe prace podczas poprzedniego Pucharu Świat w Luksemburgu pozwalają wierzyć w ich umiejętności i wynik. Jasnym jest, że z Polski jadą także inne drużyny. Bardzo silny carving oraz drużyna regionalna, za które także trzymamy kciuki.
Liczymy na Was – kibiców i obserwatorów i Waszą obecność w Stuttgarcie.
JAROSŁAW UŚCIŃSKI
Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,
Trener Kulinarny