Jarosław Brożyna o Hermesie Kulinarnym Poradnika Restauratora

Aktualności

Jarosław Brożyna o Hermesie Kulinarnym Poradnika Restauratora

09 lipca 2025

Kto w tym roku zostanie uhonorowany prestiżowymi statuetkami Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”, dowiemy się już 25 września br. w Poznaniu, podczas XXV Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tak o nagrodzie mówi Jarosław Brożyna, dyrektor Hotelu Gołębiewski w Wiśle – laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „Sieć hotelowa”.

 To wyróżnienie ma dla nas szczególne znaczenie. Zostaliśmy dostrzeżeni wśród wielu znakomitych ofert na konkurencyjnym rynku hotelarskim, co traktujemy jako ogromny zaszczyt. Na co dzień cieszymy się uznaniem naszych gości, jednak docenienie przez branżowych ekspertów to zupełnie inna, wyższa ranga. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Gdyby żył pan Tadeusz Gołębiewski, to właśnie on odebrałby tę statuetkę – byłaby ona symbolicznym zwieńczeniem jego wieloletniej pracy i pasji.

Przypominamy, że nominacja do Hermesa Kulinarnego nigdy nie wiąże się z jakąkolwiek opłatą. To nagroda wyjątkowa – przyznawana przez dotychczasowych laureatów, którzy sami zostali wcześniej uhonorowani przez kapitułę „Poradnika Restauratora”. Na tym właśnie polega jej prestiż i autentyczność.

HERMES KULINARNY – NOMINACJE:

RESTAURACJA

Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski

RESTAURACJA HOTELOWA

Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec

NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII

Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)

oprac. H.Handkowska