13- 14 sierpnia br. odbyła się IV edycja Jarmarku Tradycyjnego Rękodzieła i Wiejskiego Jadła w Parparach. Organizatorem Jarmarku był Kanclerz Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła, oraz Członek Euro-Toques Polska, Witold Cyranowicz. Przez dwa dni funkcjonował Fyrtel Kulinarnego Dziedzictwa serwujący specjały kuchni pomorskiej ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Nowy konfrater Wojtek Harapkiewicz, który – m.in. wykorzystując mistrzowsko piec konwekcyjno-parowy – wyczarowywał najróżniejsze potrawy. Przygotował m.in.: fast food zrobiony na pszennym chlebie z piekarni PSS Społem ze Sztumu. Miał on ponad pół metra długości i zużyto nań ponad 2 kg mięsa. Odbyło się również wiele konkursów: II Konkurs Jadła „Szukając zapomnianych Smaków Powiśla i Żuław”, V Pomorski Konkurs Nalewek Owocowych, Kremów i Likierów im. Elżbiety Szurdak, Konkurs Pierogów Ruskich o nagrodę Kanclerza Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła, VIII Konkursu Win Swojskich. Patronat nad Jarmarkiem objęli: -Pomorskie Dziedzictwo Kulinarne, Wielka Konfraternia Zacnego Jadła Napitku I Rękodzieła i Euro-Toques Polska.