Jan Knąber wygrał XXIV Mistrzostwa Polski Sommelierów

Aktualności

Jan Knąber wygrał XXIV Mistrzostwa Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Jan Knąber – head sommelier z warszawskiej restauracji Rozbrat 20. Jeden z najmłodszych zawodników tegorocznego konkursu który w ubiegłym roku zdobył tytuł wicemistrza, w finale pokonał Adama Michockiego, prowadzącego własną firmę importującą wina w brytyjskim Leeds oraz Bartosza Nowakowskiego – sommeliera z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Trwająca trzy dni XXIV edycja Mistrzostw Polski Sommelierów zakończyła się 28 czerwca. Do eliminacji przystąpiło 31 zawodników. Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) już na pierwszym etapie zawodów sommelierzy mierzyli się z teorią i praktyką. Wśród zadań konkursowych znalazły się degustacja w ciemno i opis wina, analiza doboru wina do potraw, degustacja mocnych alkoholi, a także zadania serwisowe i sprzedażowe. Zawodniocy pisali także test sprawdzający znajomość win, regionów, apelacji, roczników, producentów, kuchni regionalnych, a także historii i geografii.

W półfinale, do którego zakwalifikowało się 10 zawodników, oprócz części teoretycznej i sensorycznej, znalazły się zadania sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe i dobór wina do jedzenia. Do drugiego etapu przeszli głównie doświadczeni sommelierzy, wielokrotnie startujący w zawodach: Arkadiusz Kurowski z Wine First w Warszawie, Roman Honcharov z restauracji Szara Gęś w Krakowie, Wojciech Sito z hotelu Monopol we Wrocławiu, Paweł Róg – freelancer z Warszawy, Maciej Selwent z trójmiejskiej Vininova i Krystian Sakas z JNT, ale w półfinale z dobrym wynikiem znalazła też debiutująca na mistrzostwach Paulina Sitarz z krakowskiej Bottiglierii 1881.

Finał z udziałem publiczności rozpoczął się od serwisu butelki magnum i drinka, zawodnicy mieli też zaproponować menu z napojami bezalkoholowymi na zaplanowany bankiet. Sporą trudność sprawiło finalistom zidentyfikowanie win w części sensorycznej, kiedy nie rozpoznali polskiego wina z winnicy Smolis czy poważnego Châteauneuf-du-Pape. W ciekawym i podchwytliwym zadaniu na koniec należało poprawić najeżoną błędami kartę win, w których pomylone były apelacje, nazwy regionów, czy typy win. Dzięki wiedzy i doświadczeniu wszyscy trzej zawodnicy wyszli z zadania obronną ręką.

Widzowie oglądający finał w sali Airport Hotel Okęcie i transmisję w internecie docenili umiejętności komunikacyjne Janka Knąbra przyznając mu nagrodę Mistrza Publiczności.

Poziom sommelierów nieustannie rośnie, dlatego konkurencje były w tym roku bardziej wymagające. Jury z przyjemnością obserwowało, jak sommelierki i sommelierzy świetnie radzą sobie z kolejnymi wyzwaniami konkursu. Finałowa trójka to absolutny top sommelierów, nie tylko w Polsce, ale też w Europie – prezentujący światowy poziom pod względem wiedzy i umiejętności. Niech dowodem na to będzie fakt, że wszyscy trzej finaliści wskazali szczep chenin blanc, a dwaj wskazali poprawnie apelację savennières, w opisie wina w ciemno – a  to było ekstremalnie trudne! – powiedział Maciej Sokołowski, przewodniczący jury Mistrzostw.

Nagrodą główną dla Mistrza Polski jest wyjazd studyjny do Kalifornii ufundowany przez California Wines.

oprac. H.Handkowska

źródło: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich