Jakubiak lokalnie – premiera książki

Wydarzenia

Jakubiak lokalnie – premiera książki

30 kwietnia 2015

Nadeszła długo wyczekiwana wiosna a wraz z nią premiera pierwszej autorskiej książki kucharskiej Tomasza Jakubiaka „Jakubiak lokalnie”. Prasowa premiera wydawnictwa odbyła się oczywiście w gościnnych progach restauracji Gar Jakubiaka w Warszawie 23 kwietnia. Mogliśmy tam delektować się daniami przygotowanymi na podstawie przepisów z książki Tomka takimi jak pomidorowy chłodnik z malinami i truskawkami, różowy śledź ze smażoną gruszką i syropem imbirowym czy skrzydełka kurczaka w sosie BBQ.

Książka jest efektem pasji jej autora i jego fascynacji kuchnią regionalną oraz lokalnymi składnikami i zawiera 80 smakowitych przepisów na pomysłowe a jednocześnie proste dania z ryb, drobiu, mięsa a także na dania wegetariańskie i wegańskie oraz desery. Receptury bazują na polskich składnikach a inspirowane są podróżami kulinarnymi autora oraz przepisami jego rodziny i przyjaciół. Książka została wydana nakładem wydawnictwa Egmont i opatrzona pięknymi zdjęciami potraw oraz kilkoma felietonami Tomka.