14 sierpnia w hotelu Remes w Opalenicy odbyła się II edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Do konkursu przystąpiło jedenastu zawodników, reprezentujących lokale gastronomiczne z Wielkopolski. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania głównego z dowolnego elementu z kaczki, tłuszczu gęsiego i soczystej gruszki. Najlepszym okazał się Jakub Ignyś z restauracji Nifty No 20 w Poznaniu, który otrzymał także gratulacje za najlepszy smak potrawy. Zwycięskie danie to pieczona kaczka z lawendy foie gras w pistacjach oraz sałatka z cykorii. Drugie miejsce zdobył Kamil Konieczka Hotel Blow Up Hall Poznań. Natomiast trzecie miejsce zdobył Paweł Spodzieja z Hotelu HP Park z Poznania. Zwycięzcom wręczono atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów, także wszyscy uczestnicy oraz jurorzy otrzymali wartościowe czeki wręczone przez głównego sponsora konkursu firmę Selgros Cash &Carry. Uroczystą Galę poprowadzili Marcin Budynek i Paweł Pochwała, a zwieńczył ją pokaz sztucznych ogni. Organizatorką całego wydarzenia była Joanna Ochniak, przewodnicząca Women in WACS i prezes Fundacji Gastronomii na Obcasach, a także wieloletni przyjaciel Rafała – Dominik Brodziak – szef kuchni Hotelu HP Park oraz Barbara Surma z Wielkopolskiej Izby Gastronomii.