Jakość i lokalność na talerzu

Aktualności

Jakość i lokalność na talerzu

19 stycznia 2021

– Mam nadzieję, że pandemia skłoniła konsumentów do refleksji i podniosła ich świadomość. Podczas wiosennego lockdownu wszyscy piekli chleby i eksperymentowali w kuchni, odtwarzając dania, których nie mogli zamówić z restauracji. Dzięki temu zaznajomili się z produktami i poznali ich wartość – mówi Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Oroland. – Myślę, że dzięki temu chociaż w minimalnym stopniu odejdziemy od śmieciowego jedzenia. Zaczniemy mądrzej wybierać produkty i potrawy z nich przygotowane. Częściej będziemy wybierać produkty BIO i Fair Trade. Zwiększy się rola roślin w diecie. Będziemy spożywać mniej mięsa, lecz będzie ono lepszej jakości. Widzę tutajnaturalną furtkę dla dziczyzny– dodaje.

Ów kierunek sprzyjać ma zdrowiu i kondycji ludzkości, która obecnie powinna być jeszcze bardziej świadoma roli odżywania w życiu człowieka.

– Sądzę, że trendem na kolejne lata będzie rozwijająca się kuchnia roślinna oraz spersonalizowane odżywianie, dzięki któremu będziemy bardziej odporni. Zyskująca na popularności dieta pudełkowa jest tego doskonałym przykładem. W menu zagoszczą produkty lokalne, produkowane z poszanowaniem środowiska oraz mięso, ale pochodzące z hodowli ekologicznych. Warto uwzględnić w menu dania dla wegan, wegetarian oraz dania bez laktozy i bez glutenu – dzieli się swoimi spostrzeżeniami Rafał Grzegorzek, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju.

Tekst. B.M.
Fot. pixabay.com.pl