Światowa Organizacja Turystyki (UNWTO) i Baskijskie Centrum Kulinarne (BCC) współorganizują 5. Światowe Forum Turystyki Gastronomicznej UNWTO, które odbędzie się w dniach 2-3 maja 2019 r. w San Sebastian w Hiszpanii.
Forum jest wspierane przez Ministerstwo Przemysłu, Handlu i Turystyki Hiszpanii, rząd baskijski, Radę Prowincji Gipuzkoa oraz Radę Miasta San Sebastian, miasta, które gości Forum co dwa lata od pierwszej edycji, w 2015 roku.
Główne treści i cele Forum zostały przedstawione na konferencji prasowej w siedzibie Światowej Organizacji Turystyki, której przewodniczył sekretarz generalny UNWTO Zurab Pololikaszwili, sekretarz stanu ds. turystyki w Hiszpanii, Isabel Oliver oraz dyrektor BCC, Joxe Mari Aizega. Towarzyszyli im wiceminister turystyki i handlu rządu baskijskiego Isabel Muela, wiceminister kultury, turystyki, młodzieży i sportu prowincji Gipuzkoa, Denis Itxaso oraz pierwszy wiceburmistrz miasta San Sebastián Ernesto Gasco, reprezentujący kluczowych partnerów w organizacji tego międzynarodowego wydarzenia.
Poprzez Światowe Forum Turystyki Gastronomicznej, UNWTO i Baskijskie Centrum Kulinarne mają na celu promowanie wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami w dziedzinie turystyki i gastronomii oraz identyfikację dobrych praktyk. Celem jest promocja turystyki gastronomicznej jako czynnika zrównoważonego rozwoju krajów, ze względu na jej ścisłe powiązanie z lokalnymi produktami i kulturą. W związku z tym jest ona siłą napędową szkoleń zawodowych, tworzenia miejsc pracy i rozwoju społeczności. To właśnie z tego powodu powstało partnerstwo pomiędzy UNWTO i Baskijskim Centrum Kulinarnym.
Forum przeanalizuje umiejętności i wiedzę, których turystyka gastronomiczna będzie wymagała w przyszłości i podkreśli gastronomię jako jedną z głównych motywacji do podróży. Ponadto, celem wydarzenia jest identyfikacja korzystnych ram promujących przedsiębiorczość i tworzenie ekosystemów, które z kolei stymulują powiązania pomiędzy powstającymi firmami w całym łańcuchu wartości turystyki gastronomicznej. Forum zajmie się również potencjałem turystyki gastronomicznej w celu promowania lepszej integracji grup znajdujących się w niekorzystnej sytuacji i podniesienia jakości środowiska pracy. Forum zajmie się niektórymi z głównych wyzwań stojących przed sektorem, takimi jak, między innymi, różnice w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn, zatrudnienie osób niepełnosprawnych, bezrobocie wśród młodzieży oraz problem sezonowości.
Forum będzie miejscem, w którym ogłoszone zostanie zwycięskie ogłoszenie zwycięskiego startupu I Global Gastronomicznego Turystycznego Konkursu Startup, ogłoszonego przy wsparciu firmy Promperu. Do tej pory konkurs przyciągnął startupy gastronomiczne z 65 krajów na całym świecie. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 5 marca 2019 roku.
Zwycięski startup zostanie zaproszony do wzięcia udziału w programie akceleratora Akcji Kulinarnej w drugim półroczu 2019 r., gdzie skorzysta z mentoringu i doradztwa sieci ekspertów BCC Innovation, miejsca pracy w inkubatorze projektu Laboratorium Gastronomii Cyfrowej LABe, oraz dotacji w wysokości do 5.000 euro na pokrycie kosztów zakwaterowania i podróży w tym okresie.
Pięć finalistów startupów zostanie ogłoszonych 1 kwietnia i zaproszonych do zaprezentowania swoich projektów inwestorom z sektora podczas Forum, a także na Iberoamerykańskich Targach Gastronomii (Miami, USA, 9-11 maja 2019).
fot. UNWTO