Zbliżająca się majówka to okres, który wiele osób kojarzy z grillowaniem, spędzaniem czasu z najbliższymi i co najważniejsze, z odpoczynkiem. To tradycja, która od wielu lat cieszy się w Polsce ogromną popularnością. To czas wspólnego relaksu przy aromatycznych smakach grillowanych potraw.
Grillowanie niejedno ma imię
Grillowanie w majówkę to nie tylko okazja do wspólnych posiłków, ale również sposób na zrelaksowanie się i odpoczynek od codziennych obowiązków. Warto też podkreślić, że to wyjątkowy sposób celebrowania przyjścia wiosny i rozpoczęcia długo oczekiwanego sezonu letniego. Swobodny, rodzinny klimat, dobra atmosfera i pyszne jedzenie to nieodłączne elementy prawdziwej majówki. Warto więc przypomnieć, jak ważne jest wspólne spędzanie czasu z bliskimi, zwłaszcza w okresie wolnym od pracy i obowiązków.
Wiele osób ubóstwia smak grillowanych mięs, warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że coraz więcej z nas wybiera opcje wegetariańskie i wegańskie. Co w momencie, gdy niestety nie mamy pomysłu na bezmięsne dania? Świetnym pomysłem będzie przygotowanie warzywnych szaszłyków. Warzywa należy pokroić w kawałki, na przemian naciągać na patyczki i grillować na ruszcie. Aby dodać im wyrazistego smaku można zamarynować je wcześniej w czosnku, oliwie i ziołach. Świetnym wyborem do tego dania będą cukinia, cebula, pieczarki, czy różne rodzaje kolorowych papryk. Nie zapominajmy o kukurydzy. Do gorącej kolby świetnie pasuje masełko czosnkowe, które znakomicie komponuje się również z pieczonymi ziemniakami oraz ciepłą bagietką. Na grillu idealnie sprawdzą się też wegetariańskie burgery, to świetna alternatywa dla mięsnych odpowiedników. Do ich przygotowania można użyć m.in. ciecierzycy, soczewicy, kaszy jaglanej, tofu lub warzyw. Wystarczy trochę wyobraźni, świeżych, wiosennych produktów i co najważniejsze, grilla. Świetną wegetariańską propozycją jest również grillowany ser, w tej roli doskonale sprawdzą się produkty regionalne! Znakomitym dodatkiem do przypieczonego na ruszcie, płynącego sera będzie ciepła foccacia zapiekana z rozmarynem, słodka żurawinowa konfitura i idealnie komponujący się soczysty burak.
Jakie potrawy będą królowały na grillach?
W 2023 roku królować będą przede wszystkim potrawy z wykorzystaniem nieco bardziej egzotycznych składników. Będzie to z pewnością smakowita podróż do kuchni świata! Oprócz już dobrze znanych i lubianych klasycznych potraw grillowanych, jak karkówka czy kiełbasa, coraz większą popularność zyskują też dania wegetariańskie i wegańskie. Polacy coraz częściej decydują się na ograniczenie spożycia mięsa, stawiając na bardziej ekologiczne i zdrowe rozwiązania. Na grillach pojawią się zatem takie dania jak warzywne szaszłyki z papryką, cukinią czy pieczarkami, roślinne kiełbaski i kaszanki, a także grillowane warzywa w aromatycznych marynatach jak słodkie ziemniaki z karmelem, pikantne dipy i salsy, czy też grillowane owoce, takie jak ananasy czy banany. .
Gdzie Polacy najchętniej spędzają majówkę?
Majówka to świetna okazja, aby wyjechać z głośnego miasta i zrelaksować się w otoczeniu budzącej się do życia przyrody. Jakie miejsce będzie idealne na odpoczynek?
Polacy chętnie wyjeżdżają na majówkę w góry, aby wędrować po przepięknych szlakach, spływać rwącą rzeką, czy jeździć na rowerze. To właśnie te atrakcje przyciągają najwięcej turystów, którzy marzą o wakacyjnym odpoczynku na świeżym powietrzu. Górskie krajobrazy i piękne szlaki rowerowe są idealnym sposobem na spędzenie wolnego czasu – podkreśla Renata Gorecka współwłaścicielka Szczawnica Park Resort & Spa.
W Polsce znajdziemy wiele miejsc, cieszących się popularnością miłośników aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Idealną sferą są oczywiście góry, m.in. Karkonosze, Tatry, Sudety, Pieniny i Bieszczady. Coraz więcej osób wybiera się także nad jeziora. Największą popularnością cieszą się miejscowości położone nad mazurskimi jeziorami. Nie zapominajmy też o przepięknych miejscowościach nad Morzem Bałtyckim i o okolicach Jeziora Śniardwy, gdzie duża liczba Polaków chętnie spędza majówkę.
Planujemy zorganizować wielkie majówkowe grillowanie. Nasi szefowie kuchni przez cały weekend majowy będą grillować lokalne produkty na żywo. Będzie wiele propozycji bezmięsnych z grilla, a także w pozostałych restauracjach różnorodne dania a la carte, pizza neapolitańska, desery czy lody z naszej lodziarni – dodaje Renata Gorecka współwłaścicielka Szczawnica Park Resort & Spa.
W zależności od preferencji i tego jak lubimy spędzać czas wolny, Polska ma do zaoferowania mnóstwo wartych odwiedzenia miejsc. Spacer górskim szlakiem, wyjazd nad morze lub jezioro, grill na świeżym powietrzu, każda z opcji jest wspaniałym sposobem na świetną zabawę w majowy weekend. Najważniejsze jest to, aby spędzić ten czas z osobami, które kochamy i, w których towarzystwie czujemy się najlepiej. Pyszne potrawy z grilla z pewnością umilą wspólne rozmowy, a piękne krajobrazy oraz wiosenne słońce zadbają o dobry nastrój i sprawią, że tegoroczna majówka będzie niezapomniana.